Actualitate

Legea pensiilor a TRECUT de Parlament. Ce MODIFICĂRI presupune și CÂND va intra în vigoare noua lege

Camera Deputaţilor a aprobat, miercuri, Legea pensiilor, după ce deputaţii au admis, în plenul de marţi, amendamentul UDMR. Potrivit legii, punctul de pensie ar urma să crească de la 1.100 de lei în prezent, la 1.875 de lei în 2021.

Proiectul a fost votat cu 193 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 14 abţineri. Patru deputaţi nu şi-au exercitat dreptul de a vota. Deputaţii au adoptat, astfel, în plenul de marţi, un amendament al UDMR, respins inițial în Comisia pentru muncă, care prevede că persoanele care suferă de handicap grav se pot pensiona la realizarea unei treimi din stagiul complet de cotizare.

Potrivit iniţiativei, Legea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2019. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul Legii pensiilor.


"Pensionari - persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare", prevede amendamentul adus de UDMR la articolul 3 din proiectul Legii pensiilor.

De asemenea, pentru corelarea cu articolul 3 şi articolul 52 litera a s-a modificat astfel: "Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad şi tip de handicap, după cum urmează: a) indiferent de vârstă, dacă au realizat, în condiţii de handicap grav, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare".


Conform noii legi, românii îşi vor putea cumpăra vechime şi dacă nu au cotizat 15 ani. Însă, contribuabilii trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani ca să poate primi pensia minimă. În plus, mamele care au cel puţin trei copii pot ieşi mai devreme la pensie. Totodată se dă posibilitatea pentru cei care au cotizat cel puţin 15 ani să aleagă dacă vor pensie sau indemnizaţie socială, anunță Digi 24.

De asemenea, fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a reiterat, în plenul de marţi, că punctul de pensie se dublează în perioada mandatului PSD-ALDE, şi nu după 2021, aşa cum a fost vehiculat în spaţiul public. Potrivit legii, punctul de pensie ar urma să crească de la 1.100 de lei în prezent, la 1.875 de lei în 2021, iar din 2022 va fi introdus un concept nou, punctul de referinţă, care va depinde de rata inflaţiei şi de salariul mediu brut.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter