Actualitate

Veșnica problemă. Iarna a venit în decembrie, luând prin surprindere autoritățile

Cu toate că puțin cam târziu, iarna și-a intrat pe deplin în drepturi, cu o ninsoare abundentă și cu zăpadă care s-a așezat frumos peste Cluj. Din păcate, deși se anunță că nu există drumuri blocate și utilajele acționează cu material antiderapant, realitatea din teren e alta.

Un strat de câțiva centimetri de zăpadă s-a așternut peste județul Cluj, motiv de bucurie pentru cei mici, care au și ieșit să se bulgărească sau să facă oameni de zăpadă. Chiar și cei mari și-au luat mănușile și au început o bătaie cu bulgări cu cei dragi. Situația însă nu este la fel de roz și pentru șoferii care au fost nevoiți să se confrunte, chiar și în centrul municipiului Cluj-Napoca, cu drumuri acoperite de zăpadă, pe care circulau extrem de încet, temându-se să pună frână, ca nu cumva să piardă controlul mașinii.

Lauda de sine nu miroase-a bine

Biroul Mass-media al Consiliului Județean Cluj a transmis două comunicate de presă, unul sâmbătă de dimineață, altul diminică dimineața, pentru a informa publicul în legătură cu starea drumurilor, ținând cont de cantitățile „masive” de zăpadă care au căzut în ultimele zile. Astfel, în dimineața zilei de sâmbătă, ne anunțau că pe raza județului Cluj nu există drumuri blocate, dar șoferii trebuie să aibă grijă la poleiul care s-a format din cauza temperaturilor scăzute.


„Consiliul Judeţean Cluj informează participanţii la trafic în legătură cu faptul că, în cursul dimineţii de sâmbătă, 15 decembrie, pe raza judeţului Cluj nu existau drumuri judeţene blocate sau închise traficului rutier, circulaţia desfășurându-se, pe mai multe sectoare de drum, în condiţii specifice de iarnă, îngreunate de căderile masive de zăpadă din ultimele 12 ore. De asemenea, din cauza temperaturilor sub zero grade Celsius înregistrate, mai multe drumuri judeţene au fost afectate de fenomenul de polei”, au transmis reprezentanții CJC.

Comunicatul de presă trimis în dimineața zilei de duminică, erau transmise exact aceleași informații. Eram doar anunțați că au fost folosite nu mai puțin de 910 tone de material antiderapant pe drumurile județene. De asemenea, șoferii sunt asigurați că se va acționa în continuare.


„În continuare, se acţionează cu autospeciale cu lamă pentru îndepărtarea stratului de zăpadă de pe carosabil şi cu utilaje de împrăştiere a materialului antiderapant pentru combaterea fenomenului de polei. De asemenea, se efectuează revizii pe mai multe drumuri judeţene pentru verificarea stării părţii carosabile, urmând să se acţioneze în caz de necesitate”, se arată în comunicatul de presă.

 Mașinile alunecă de pe drum

„A-nceput de ieri să cadă/ Câte-un fulg, acum a stat,/Norii s-au mai răzbunat/ Spre apus, dar stau grămadă/Peste sat”, vorba poetului. Ei bine, la Cluj nu a stat și de două zile ninge aproape încontinuu. Și cum „ca la noi, la nimeni”, mașinile au alunecat din cauza zăpezii de pe drum, fiindcă, după cum spun unii din presa locală, „utilajele de deszăpezire nu țin pasul cu ninsoarea”. Asta, ținând cont că nu ninge abundent și pe raza județului Cluj ANM nu a emis vreun cod de viscol și ninsoare.


Așadar, ninge frumos, ninge ca în povești, zăpada se depunde, dar nu la un ritm îngrijorător. Cu toate astea, utilajele nu fac față, așa se spune. Astfel, deja au avut loc câteva accidente. Câteva mașini au părăsit partea carosabilă și au ajuns în șant, dar din fericire, șoferii și pasagerii au scăpat teferi.

Însă, au fost și accidente mult mai grave. Unul a avut loc sâmbătă seară pe Calea Baciului din Cluj-Napoca. Două mașini sau ciocnit fiindcă unul dintre șoferi nu a adaptat viteza la condițiile de drum, șoseaua fiind acoperită cu zăpadă. Persoanele din mașini au fost rănite ușor, iar traficul a fost blocat zeci de minute.


În cursul zilei de duminică a avut loc un accident grav, în care au fost implicate trei autoturisme. Din cauza vitezei neadaptate în curbă, un autoturism a pătruns pe sensul opus, a lovit o autoutilitară și ulterior un tir. O persoană a decedat și 3 au ajuns la spital în stare gravă toate din autoturism. Traficul a fost blocat în jur de două ore.

De asemenea și mijloacele de transport în comun au avut probleme. În decursul zilei de vineri, autobuzul cu numărul 19 a rămas blocat pe strada Edgar Quinet.


Haz de necaz

Fiindcă românul cel mai bine știe să facă haz de necaz, pe grupurile pentru șoferi de pe rețelele de socializare s-au făcut numeroase glume în ceea ce privește starea drumurilor. Mai jos aveți câteva dintre ele:

„Se comportă unii de parcă am fost țară tropicală până acum...”

„Știe cineva cât e de mare zăpada pe trotuar? Că vreau să ajung până la magazin”.

„Schimb doi reni pentru cauciucuri de vară”.

„Cod Roșu de zăpadă... 20 de centimetri. Cred că vine sfârșitul lumii. Drumarii sunt la biserică, în cor”.

„Emil Boc, te rog, oprește zăpada!”.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter