Actualitate

După Consiliul Judeţean, şi Primăria Cluj introduce taxa pentru turism din 2019

După ce Consiliul Judeţean Cluj a instituit taxe pentru promovarea turistică atât pe raza municipiului Cluj-Napoca (170 lei/ghidaj – 4 ore), cât şi pe raza judeţului Cluj (700 lei/ghidaj – 8 ore), a venit rândul Primăriei să introducă taxa de turism de la 1 ianuarie 2019.

În ședința de Consiliu Local din 19 decembrie, va fi supus votului consilierilor locali, proiectul de hotărâre privind instituirea taxei speciale pentru promovarea turismului. Aceasta este calculată ca procent din tariful net de cazare încasat pe noapte, în cuantum de 1%. Banii încasați vor fo folosiți pentru promovarea municipiului Cluj-Napoca.

Potrivit proiectului de hotărâre, plătitorii de taxe speciale pentru promovarea turismului sunt persoanele care beneficiază de servicii de cazare în structurile clasificate de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Acestea încasează taxa prin reținere la sursă și o evidențiază distinct față de tariful de cazare și mic dejun.


„Cuantumul taxei va fi stabilit anual prin hotărârea de Consiliu Local privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale. Taxa încasată de structurile de cazare turistică va fi virată lunar în bugetul local și va fi colectată prin Direcția de impozite și taxe locale într-un cont colector unic. Fondul astfel constituit va fi utilizat pentru promovarea și dezvoltarea turismului în Municipiul Cluj-Napoca, prin Direcția Generală Comunicare, dezvoltare locală și management proiecte, conform destinației și obiectivelor și instituirii taxei speciale. Proiectul de hotărâre a fost postat pe site-ul instituției la data de 26.10.2018. În termenul legal de 10 zile nicio asociere legal constituită nu a solicitat în scris organizarea unei dezbateri publice pe marginea subiectului”, se arată în proiectul de hotărâre.

După expirarea termenului de 10 zile, a fost trimisă o scrisoare deschisă către toate hotelurile din Cluj-Napoca, prin care a fost propusă o taxă de promovare turistică calculată ca procent din tariful net de cazare încasat pe noapte, în cuantum de 1%. Această taxă trebuie plătită lunar, în data de 10 a lunii următoare celei în care a avut loc cazarea.


Obiectivele taxei speciale sunt următoarele: promovarea obiectivelor turistice; creșterea calității serviciilor turistice și crearea de noi servicii de turism; dezvoltarea de proiecte cu fonduri europene direct legate de serviciile de turism; dezvoltarea smart turismului; susținerea sistemului online de promovare turistică; elaborarea unui plan multianual de promovare turistică; consolidarea brandului turistic al municipiului Cluj-Napoca; promovarea produselor tradiționale locale.

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj, în luna august au fost cazaţi 429.245 turişti, din care 97184 turişti străini (reprezentând 22,6% din totalul turiştilor). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, numărul turiştilor străini a crescut cu 6,7%. Cei mai  mulţi turişti străini provin din: Ungaria (14883), Germania (11804), Italia (10061), Regatul Unit(6551), Franţa (6051), SUA (5846).

Ultimele Stiri
abonare newsletter