monitorulcj.ro Menu
Actualitate

ATENȚIE! Ceață densă la Cluj

Zonele înalte din Cluj-Napoca sunt afectate de ceața densă care s-a așezat la primele ore ale zilei.

După răsăritul soarelui, în mai multe zone din Cluj s-a semnalat ceață densă. Temperatura de aproape 0 grade, dar și precipitațiile din ultimele zile au făcut ca peste Cluj să se așeze strat de ceață care poate crea probleme participanților la trafic.

Potrivit graficelor windy.com, la nivelul județului Cluj, la acesastă oră, se înregistrează ceață în zona localităților Gherla și Dej.


În acest moment, la Aeroportul Cluj-Napoca niu sunt înregistrate probleme sau întârzieri din cauza ceții.

Specialiștii spun care sunt riscurile condusului pe timp de ceață.


Potrivit specialiștilor din cadrul ISU, primul și poate cel mai important risc la care trebuie să fim atenți este scăderea vizibilității. Toți șoferii au condus pe timp de ceață măcar o dată în viață și au observat că nu prea se mai zărește cum trebuie mașina din față, dacă ceața este densă. Specialiștii spun că vizibilitatea scade uneori chiar sub 10 metri, moment în care este cel mai periculos să mergi cu viteza mare. Cele mai dese sunt accidentele în lanș produse din cauza scăderii vizibilității. Pentru a avea parte de un drum fără peripeții, trebuie să ținem cont cu toții de anumite reguli. Iată-le mai jos:

1. Asigură-te că sistemul de iluminat este în perfectă stare de funcționare! Nu uita de stopurile de ceață, care trebuie aprinse imediat.


2. Circulă încet și fii cu ochi în patru! O viteză corespunzătoare poate salva vieți.

3. Păstrează distanța față de mașina din fața ta.


4. Nu folosi, sub nici o formă, cruise controlul. Daca îl ai în dotare nu-l activa pentru că risti să pierzi din atenție.

5. Nu efectua manevre bruște pentru că, la fel ca și pe vreme ploioasă, mașina nu are aderență perfectă.


6. Urmărește marcajele drumului ca să fii sigur că ești pe drumul cel bun și nu ieși din banda ta.

7. Pe cât posibil păstrează liniștea în mașină ca să nu te distragă de la drum.

8. Din când în când verifică și ce viteză ai pentru că ceața te poate fura și nu vei mai estima corect viteza cu care rulezi.