Actualitate

Mai multe comune din Cluj vor avea internet gratuit

Comisia Europeană derulează un amplu program prin care mai multe comune din judeţul Cluj, dar și localitățile Dej şi Cluj-Napoca, vor primi câte 15.000 de euro pentru introducerea reţelelor de internet gratuit.

Comisia Europeană a anunţat, zilele trecute, localitățile câştigătoare din programul WiFi4EU. 224 de localităţi din România vor primi bonuri valorice pentru instalarea de puncte de acces public şi gratuit la internet wireless.

Din județul Cluj pe listă se află comunele Mihai Viteazu, Jucu, Frata, Moldovenești, Săvădisla, Petreștii de Jos și Aghireșu, dar și orașele Dej și Cluj-Napoca.


”Cele 30 de state participante au avut garantate, fiecare, un număr de minimum 15 bonuri şi maximum 224, în funcţie de numărul înscrierilor. Bonurile pot fi utilizate de localităţile selectate pentru a pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în locuri, precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau pieţele publice”, se arată într-un comunicat, remis vineri.

Programul are un buget de nu mai puțin de 42 milioane de euro, bani cu care vor fi finanțate rețele de internet în 2.800 de localități din întreaga Europă.


Bonurile pot fi utilizate de localităţile selectate pentru a pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în locuri precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau pieţele publice.

Uniunea Europeană (UE) vrea să promoveze accesul gratuit la Wi-Fi pentru toţi cetăţenii şi vizitatori în spaţiile publice, cum ar fi parcuri, piaţete, instituţii publice, librării, centre de sănătate şi muzee din toată Europa. Până în 2020, 120 milioane de euro din bugetul UE vor fi alocate pentru finanţarea echipamentelor necesare furnizării de servicii Wi-Fi publice gratuite, în aproximativ 8.000 de localităţi din toate statele membre, precum şi din Norvegia şi Islanda, potrivit Reprezentanţei Comisiei Europene în România.


Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localități.

Lista completă a localităților câștigătoare.

Etichete: WiFi4EU judetul cluj
abonare newsletter