Actualitate

Clubul Rectorilor: Adresăm Generaţiei Centenarului îndemnul de a prelua spiritul Generaţiei Marii Uniri

Membrii Clubului Rectorilor din fundaţia Transilvania Leaders lansează un apel către oamenii politici de a prelua spiritul înaintaşilor lor de la 1918 şi de a mobiliza naţiunea română.

"Astăzi, adresăm Generaţiei Centenarului îndemnul de a prelua spiritul Generaţiei Marii Uniri de la 1918 şi de a se dedica valorificării enormelor oportunităţi pe care le are acum naţiunea română. Ne îndreptăm, în mod special, către tinerii noştri colegi, studenţii care se pregătesc pe băncile Universităţii, să conştientizeze faptul că ei vor fi noua elită care va conduce naţiunea spre o mereu robustă unitate şi modernitate. Avem un gând de încurajare şi susţinere pentru profesorii şi liderii universităţilor de astăzi, reamintindu-le că datoria vieţii noastre este să dezvoltăm calităţile tinerilor României şi ale întregii naţiuni. Împreună, profesori şi studenţi, să demonstrăm voinţă şi caracter academic prin unirea Universităţilor clujene într-o comunitate instituţională şi creativă care să aducă performanţe tot mai înalte în ţară şi în mediul internaţional, iar colegilor noştri din toată ţara le adresăm chemarea la o nouă mişcare universitară inovatoare şi modernizatoare care să poziţioneze România de mâine acolo unde şi-a dorit generaţia Marii Uniri. Solicităm ,cu acest prilej, liderilor politici şi statali ai României de astăzi să considere o datorie fundamentală mobilizarea naţiunii române la realizarea unui ambiţios program de dezvoltare accelerată a ţării", se arată într-un comunicat transmis marţi.

Comunicatul este semnat de Ion Vlad, Ionel Haiduc, Marius Bojiţă, Gheorghe Lazea, Radu Munteanu, Aurel Vlaicu, Alexandru Salontai, Leon Sorin Muntean, Liviu Mărghitaş, Radu Solovăstru, Aurel Marc şi Adrian Pop.


"Dragi compatrioți, vi se adresează membrii Clubului Rectorilor Universităților clujene din cadrul Fundației Transilvania Leaders, care timp de câteva decenii au susținut de la Catedră și prin publicații științifice și culturale calea dezvoltării și modernizării României. Fiecare dintre noi a deținut demnitatea de rector și cu capacitățile noastre individuale și sociale am contribuit la formarea a zeci de generații de medici, ingineri, agronomi, profesori, juriști, economiști, scriitori etc., profesioniști de înaltă clasă care, la rândul lor, au pus umărul la progresul țării. Am considerat totdeauna că a fost datoria noastră să ne punem energiile și inteligența în slujba continuării împlinirii idealului național pe care l-au propus atâtea generații de vrednici înaintași ai construcției României moderne. Acum, în anul celebrării Centenarului Marii Uniri a Românilor, credem că este nevoie să apreciem și să omagiem dedicația patriotică a Generației Marii Uniri cu recunoștință și conștiință. Recunoștință pentru că luptătorii pentru cauza realizării statului-națiune România au lăsat urmașilor, inclusiv nouă, celor care astăzi trăim în România secolului XXI-lea, o țară în care era întrunită aproape întreaga națiune română. Iar compatrioții noștri de astăzi ar trebui să fie cuprinși de febra conștiinței constructive și creatoare că națiunea este o realitate care evoluează mereu pe calea pe care o doresc componenții ei, că speranța celor de la 1918 a fost ca națiunea română să se ancoreze definitiv în civilizația occidentală a Europei, că acea Mare Generație de acum un secol a știut că numai munca, dedicația și sacrificiul pot clădi edificiul unei Românii moderne în care cetățenii ei să fie mândri de ceea ce au înfăptuit. De aceea, noi, rectorii de la Universitățile clujene, ne închinăm cu smerenie și respect în fața întregii galerii a personalităților Marii Uniri care la Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia, București și în toate ținuturile locuite de români au făcut posibilă România Mare. Și, mai presus de orice, vrem să arătăm prețuire pentru națiunea română care a demonstrat, în acea epocă foarte grea, capacitate de a se mobiliza și de a se manifesta ca o entitate modernă și matură, capabilă de circumscriere în europenitate", se mai arată în comunicat.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter