Actualitate

Alte trei zile și patru spectacole la Festivalul Teatrelor Naționale

În cadrul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca organizează între 28 noiembrie și 5 decembrie FESTIVALUL TEATRELOR NAȚIONALE, care va reuni cele mai bune producții teatrale realizate pe texte exclusiv românești, de către teatrele naționale din România și Republica Moldova.

Trei zile de festival și spectacole foarte bune au trecut în cadrul Festivalului Teatrelor Naționale. Weekendul acesta a fost rândul Clujului să urce pe scenă, astfel că publicul a putut să se delecteze cu vineri cu Povești de dragoste la prima vedere în regia lui Tudor Lucanu, iar Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu Meșterul Manole, în regia tânărului Andrei Măjeri.

Un spectacol clujean și altul sibian


„Povești de dragoste la prima vedere” are la bază, după cum se poate observa din titlu”, cinci povești de dragoste emoționante, scrise de Gabriel Liiceanu (Crinii din clasa întâi de liceu), Adriana Bittel (Terebentina), Ioana Pârvulescu (Un pariu la Paris), Radu Paraschivescu (Amor, restanță, Sironica) și Ana Blandiana (Misiune Imposibilă).

Tot vineri, în sala mare a Teatrului Național a avut loc spectacolul Solitaritate, în regia Gianinei Cărbunariu. Spectacolul a fost unul manifest, în care au fost ilustrate problemele cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Decorul a fost unul simplist, iar actorii au interacționat foarte mult cu publicul, tocmai pentru a-i face să rezoneze mai bine cu tematica. Politicienii corupți, cuplurile care se prefac fericite, dar, care, în fond, nu le acordă timp nici pentru copii, dar nici pentru relație, problematica rromilor, discuțiile despre discriminare, ilustrate direct, fără subînțelesuri, sărăcia. Toate sunt prinse într-un colaj tragic, dar în același timp comic.


Personajele au fost interpretate impecabil, iar spectacolul părea să alterneze între lumea fictivă care a fost ilustrată pe scenă și realitate. Actorii păreau să își iasă din rol, să se plângă de colegi, de regie, de personajele pe care le-au primit și cu care nu rezonează. Desigur, și acea realitate a fost una regizată, jucată foarte bine de actorii sibieni.

Spectacol de 1 Decembrie, cu intrare liberă


Sâmbătă clujenii au putut să (re)vadă spectacolul „Meșterul Manole”, în regia lui Andrei Măjeri, care a avut premiera în luna iunie a acestui an, un spectacol reprezentativ pentru omagierea părintelui spiritual al Teatrului Național din Cluj. Datorită tânărului regizor Andrei Măjeri, textul a primit un suflu nou, postmodernist, concentrându-se pe mitul creației, pe feerie vizuală și tragedia mitică. Cu ocazia sărbătorii Centenarului, intrarea la acest spectacol a fost gratuită.

Duminică seară, în sala mare, dar în regim studio, a avut loc Castingul dracului scris și regizat de Radu Afrim, al Teatrului Național din Târgu Mureș, Compania „Tompa Miklós“. Spectacolul a fost în limba maghiară, cu subtitrare în limba română. Un om foarte bogat, dorește să îl facă fericit pe copilul său de 7 ani, cu ocazia aniversării, fiind lipsit de idei, după ce, de-a lungul timpului, și-a permis să îi cumpere tot ce și-ar fi putut dori un băiat.


Astfel, își pune două vechi cunoștințe să organizeze un spectacol, precedat, desigur, de un casting. Oamenii care vin la casting sunt personaje care de care mai interesante. Unele debordează de talent, în timp ce altele se pricep să „vorbească” sau să „orgasmeze”. Scenele curg una după alta, apar mărturisiri ale personajelor, sunt scoase în evidență problemele personale, minciunile, adulterul. În juriu este primit și un șobolan, care se dovedește a fi un „mesager” între lumea fantastică și cea reală. Atât oamenii cât și spiritele sau vampirii vor să îl facă fericit pe micul Ricsi cu ocazia aniversării. Desigur, aniversarea este un fiasco, iar finalul (unul aparent tratat superficial) îl lasă pe băiat singur, cu un vampire care își dorea de multă vreme să îl cunoască.

Festivalul se încheie miercuri, 5 decembrie 2018.


 

Etichete: mesterul manole
Ultimele Stiri
abonare newsletter