Actualitate

Tehnologie VR - folosită într-o expoziţie dedicată Marii Uniri la Cluj

Un film de scurt metraj, creat de o echipă din Cluj în tehnica Virtual Reality şi dedicat finalului Primului Război Mondial, poate fi văzut în cadrul expoziţiei "Românii spre Marea Unire" din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Filmul prezintă câteva date istorice despre părţile beligerante din timpul Primului Război Mondial, dar şi o secvenţă care pătrunde în viaţa intimă a unui soldat, corespondenţa cu soţia sa, pentru a arăta şi o altă latură a războiului.

Impresionantă este însă, la acest film, senzaţia de imersiune într-un anumit spaţiu temporal, pe care privitorul o primeşte prin intermediul tehnicii VR.


"Împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, care găzduieşte în aceste zile o expoziţie dedicată Centenarului Marii Uniri, noi prezentăm un scurt metraj 3D. A fost realizat de o echipă de graficieni şi artişti aici, în Cluj, cu sprijinul partenerilor noştri. Practic, privitorul este cufundat într-un mediu care reproduce atmosfera din timpul războiului. În cadrul unui obiectiv cum este acest muzeu, vizitatorii pot vedea obiecte reale dintr-o perioadă anume, dar tehnologia începe să ne permită să creăm atmosfera dintr-o anumită epocă, în acest caz a Primului Război Mondial, şi asta poate atrage oamenii către muzeu, lucru care sperăm să se întâmple din ce în ce mai mult de acum", a explicat Sebastian Cheţan, unul dintre membri echipei de creaţie a filmului.

Vizitatorii au, astfel, ocazia ca, la finalul vizitării expoziţiei, să vadă acest film 3D dedicat Primului Război Mondial. Echipa care a realizat filmul a adus în muzeu, pentru o perioadă limitată de timp, câteva căşti de Virtual Reality, dar şi scaune, din care privitorii să poată urmări comod firul evenimentelor şi să se poată roti la 180 de grade, pentru a vedea tot spaţiul creat de graficieni.


"Este o senzaţie foarte interesantă, de multe ori îţi vine să întinzi mâna să atingi obiectele", a spus o vizitatoare a expoziţiei.

"Experienţa VR îţi dă ocazia să intri într-un spaţiu pe care altfel nu ai mai putea să îl vezi sau ar fi costisitor de recreat. Cred că întregeşte foarte bine o vizită la muzeu", a spus un tânăr la finalul experienţei.


Mai multe documente originale care ilustrează diferitele momente cheie ale istoriei României în parcursul ei către Marea Unire - precum firmanul de recunoaştere a alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Ţării Româneşti şi Moldovei, documente care poartă semnătura lui Mihai Viteazul sau Imnul României, scris de mâna lui Andrei Mureşanu - sunt reunite într-o expoziţie la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

"Românii spre Marea Unire" este o expoziţie în care curatorii Horaţiu Bodale şi Răzvan Mateescu au dorit să traseze un itinerar al naţiunii române spre momentul de la 1 decembrie 1918.

Ultimele Stiri
abonare newsletter