Actualitate

În fiecare zi, în județul Cluj un pieton e lovit de o maşină

Pietonii sunt cei mai vulnerabili participanți la trafic. Fie ca trec neregulamentar sau pe trecerile de pietoni, există riscul să fie acroșați de o mașină, să fie răniți și chiar să își piardă viața.

16 accidente în două săptămâni

În ultima perioadă, zi de zi a avut loc cel puțin un accident rutier în care au fost implicați pietoni. Unele au avut loc pe trecerile de pietoni, iar alți clujeni s-au încumetat să traverseze prin locuri nepermise, ajungând apoi la spital cu răni serioase. În astfel de cazuri, pot să fie vinovați atât pietonii cât și șoferii.


În perioada 12-25 noiembrie, pe teritoriul județului Cluj au avut loc 16 accidente în care au fost accidentați pietoni angajați în traversarea străzii pe trecerea destinată lor. Dintre acestea, în cazul a două incidente, două persoane și-au pierdut viața.

Accidente grave


În data de 18 noiembrie, într-o duminică seara ca oricare alta, o femeie a vrut să traverseze strada, pe zebră, în localitatea Nădășelu. Când se afla la jumătatea drumului, un tânăr de 25 de ani care circula în zonă, a venit și a spulberat-o. Avea 55 de ani și nu a avut nici cea mai mică șansă de supraviețuire.

Cu o seară înainte, un bărbat care a vrut să treacă strada, dar, de data aceasta în localitatea Răscruci a fost lovit de un autobuz, care făcea curse regulate Gherla-Cluj-Napoca, tot pe o trecere de pietoni. Bărbatul avea 60 de ani și a decedat.


Statisticile oferite de IPJ Cluj nu cuprind și zilele de 26 și 27 noiembrie, când au avut alte două accidente rutiere grave.

Luni dimineața, un tânăr de 25 de ani nu a acordat prioritate de trecere unui bărbat și a unei femei în Piața Romană din localitatea Turda. Femeia, o tânără de 26 de ani, a fost rănită grav. Bărbatul, de 62 de ani, a murit în urma impactului.


Marți dimineață, un tată a vrut să traverseze strada împreună cu băiatul lui de nici 2 ani. Au trecut pe o zebră de pe strada Plopilor din Cluj-Napoca. Nici prin gând nu i-ar fi trecut tatălui că un vârstnic care nu era atent la drum îi va lovi. Din spusele martorilor, bărbatul a scăpat copilul din brațe în urma impactului și stătea neputincios, întins pe caldarâm, fără să poată să se asigure dacă bebelușul lui este bine.

Desigur, acestea sunt doar câteva exemple și doar de situații în care cei care au traversat strada în locuri marcate au fost loviți de mașini. În ultimele săptămâni în județul Cluj au fost numeroase accidente în care au fost implicați pietoni care au încercat să traverseze pe locuri nemarcate.


Sfaturile polițiștilor

Neatenția la volan, consumul de alcool, viteza excesivă sunt doar câteva dintre cauzele pentru care zeci de pietoni mori pe trecerile de pietoni ale județului. Șoferii, de asemenea, ar trebui să fie atenți și să reducă viteză atunci când se află în apropierea unor treceri de pietoni, pentru a evita pe cât posibil aceste accidente.

„Pentru prevenirea unor astfel de accidente rutiere le recomandăm șoferilor să fie prudenți în trafic și să reducă viteza în apropierea trecerilor pentru pietoni”, a declarat Carmen Pompaș, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Cluj.  

Însă, cu toate că traversează pe zebră, asta nu înseamnă că pietonii sunt neapărat nevinovați. De multe ori aceștia, știind că au prioritate, traversează fără ca măcar să se asigure și atunci apar nenorocirile, fiindcă de multe ori, șoferul nu mai are timp să reacționeze.

Etichete: pieton lovit
Ultimele Stiri
abonare newsletter