Actualitate

Poezie pe scenă la Cluj în cadrul primului festival de spoken word din România

Un eveniment inedit va avea loc în acest weekend la Cluj. Poeți vor urca pe scenă și vor face, cu ajutorul poeziilor pe care le-au scris, spectacol!

În perioada 22-25 noiembrie, timp de 4 zile, în Cluj-Napoca se desfășoară „Poethree Connexions”, primul și singurul festival spoken word din România.

„Ne-am plimbat pe Eroilor, fetele și-au spus cuvântul, Collective a făcut legătura, Zorzolan a scris cuprinsul, iar noi? Noi ne conectăm cu poezia. Era și timpul, nu credeți? Ce este spoken word? Simplu: este reinventarea poeziei. Acest stil are multiple implicații în viața culturală a tinerilor, le reamintește de frumusețea acestei arte literare, aduce poezia înapoi în mâinile lor. Este văzut ca poezie+energie, creație+dinamism, este un mesaj cu relevanță exprimat cu rezonanță, nu în ultimul rând, pune microfonul în mâinile a sute de poeți alternativi sau amatori. Mai scurt? Este poezia dată de asfalt”, au explicat organizatorii.

Astfel, timp de 4 zile, clujenii vor putea participa la numeroase evenimente interesante, toate învârtindu-se în jurul poeziei, care au ca scop conturarea unei noi ere în ceea ce înseamnă poezia contemporană românească.
Astfel, în prima zi vor deschide festivalul câțiva tineri care au început ca spectatori, apoi au început să participe la open mic-uri și poetry slams pentru ca mai apoi să se unească în grupul Poethree Collective.
După ei, vor urca pe scenă: Svedac Iulia, Iulia Dincă, Luca Eva, Sandy Stancu, Darius Buzgure, Francesca Von Cigno, Cătălin Florin Ioaniciu, Denis Andrei, Ioana Eliza și Andrei Furnea se jură că spoken word-ul nu e ostentativ, chiar dacă nu vor ezita să-ți rupă o amendă lirică ocazional.
Pe lângă spectacole, clujenii vor putea să participe și la ateliere de scriere creativă și performance sub atenta instruire a unor experți de spoken word din Rotterdam.

„De ce Poethree Connexions? Am avut un sigur obiectiv: să arătăm Clujului că există o altfel de poezie, un altfel de poet, o alterartă. Să dovedim că poezia nu este ceva doar pentru orele de limba română sau pentru teme plicticoase”, au adăugat organizatorii.

Accesul liber este liber, fiindcă organizatorii consideră că „poezia este de neprețuit”.


 

abonare newsletter