Actualitate

Un elev a făcut un documentar despre o rudă de-a sa, erou al Marii Uniri

La Școala „Octavian Goga” din Cluj-Napoca au fost organizate activități pentru a celebra Marea Unire, activități la care au participat, deopotrivă, elevi, dascăli și părinți.

La Școala Gimnazială Octavian Goga celebrarea Marii Uniri a devenit o tradiție. Elevilor li se insuflă, încă din clasele mici, iubirea pentru țară și pentru personalitățile care au ajutat la construirea ei. Din acest motiv, în fiecare an, o mână de profesoare lucrează cot la cot cu elevii și cu părinții pentru a crea activități cât mai inedite, care să îi ajute pe cei mici să rețină mai bine lucrurile cu adevărat importante din istoria noastră. Combinația este și ea una inedită. O profesoară de istorie, una de matematică și una de engleză fac echipă.

Excursie în Republica Moldova

 În acest an, pentru ca elevii să realizeze importanța Marii Uniri, au organizat o excursie până în Republica Moldova.


„Activitatea se numește Eroi, locuri și destine memorabile. Cernăuți, Chișinău și Alba Iulia. Pentru școala noastră, excursia înseamnă pentru cei tineri o parte a educației, pentru cei vârstnici o parte a experienței, pentru noi, depotrivă elevi, cadre didactice, părinți înseamnă o vânătoare de peisaje. La noi, în fiecare toamnă se organizează cel puțin o excursie internă și Săptămâna Altfel este marcată de o excursie externă. Fiind în anul Centenarului, noi, cadrele didactice organizatoare, ne-am gândit mai mult la Moldova de dincolo de Prut, acolo unde se vorbește românește, iar în această toamnă am organizat excursia la Chișinău”, a spus Alina Teodorescu, profesoară de matematică.

Proiecte practice pentru a învăța mai ușor

De asemenea, pentru a ajuta elevii să rețină cât mai bine personalitățile și evenimentele importante din jurul Marii Uniri, au trebuit să facă diverse proiecte.


"Fiind în anul Centenarului, ne-am gândit să organizăm o activitate de suflet și pentru suflet, activitate susținută de elevi din clasa a VIII-a A și reprezentanți din clasele a VII-a, în parteneriat cu Muzeul Civilizației Dacice din Deva, dar și cu părinți. Am mers mai mult pe partea formativ-activă a copiilor, adică ei au organizat machete, un film documentar, statui. Prin asta încercăm să le consolidăm cumva conștiința națională pentru că am constatat că, în timp, datele zboară din minte, dar rămâne esențialul. Copilul trebuie să știe că a existat un erou, să știe de personalitate și să cunoască locurile cu semnificație”, a spus Cerasela Varga, profesoară de istorie.

Un erou pe care un elev l-a arătat lumii

Unul dintre eroii români care, din păcate, a rămas prea mult timp în anonimat a fost Valeriu Pascu, fost combatant, care a îndeplinit funcția de port-drapel al gărzii naționale din Orăștie, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Valeriu Pascu a fost stră-unchiul unuia dintre elevii care învață la Școala „Octavian Goga”, Bogdan Teodorescu.


„M-am chinuit puțin fiindcă a fost greu să aflu informații. Nu prea multă lume știe cine a fost Valeriu Pascu, dar am avut norocul să dau peste cineva care a fost impresionat de el și a început să îl cerceteze. Și astfel am început o colaborare, am făcut schimb de informații, reușind să ajungem la un filmuleț documentar scurt, în care am rezumat viața lui Valeriu Pascu și experiențele interesante prin care a trecut”, a spus Bogdan Teodorescu.

Astfel, Bogdan, a reușit să afle informații despre o rudă de-a sa, care a fost un erou.


De asemenea, ceilalți elevi au realizat lucrări inedite, toate având legătură cu Marea Unire. Echipa formată din Bianca Blaga, Daria Diviricean și Geanina Varga au realizat din lut bustul lui Ion Nistor. Vlad Vasile s-a documentat în legătură cu implicațiile Transilvaniei în Marea Unire.

De informațiile în legătură cu Primul Război Mondial s-au ocupat Edwina Chinole, Lorena Rus, Daria Sebeștean și au realizat și bustul lui Constantin Prezan. De asemenea, o figurină care o înfățișează pe eroina Ecaterina Teodoroiu a fost realizată de Miana Kerekes și Eduard Jankovics. Printre elevi s-a numărat și unul care s-a mutat din Republica Moldova, Alin Schlifos, care a realizat portretul lui Inculeț.

Ultimele Stiri
abonare newsletter