Actualitate

„Activități gospodărești”. Ce muncă presta Mihai Seplecan la primăriile din județ

Fostul președinte al Consiliului Județean, Mihai Seplecan, a fost trimis în judecată, în decembrie 2016, de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în dosarul în care este acuzat că a folosit o diplomă falsă pentru a se angaja în diferite posturi.

Fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, liberalul Mihai Seplecan a fost trimis în judecat pentru uz de fals. Seplecan este acuzat că s-a folosit de o diplomă falsă, care purta antetul Universității Spiru Haret din București, pentru a se angaja în diferite posturi de conducere.

În cuprinsul rechizitoriul se arată că: ”Inculpatului Seplecan Mihai a folosit diploma de licenţă falsificată, aparent eliberată de către Universitatea Spiru Haret din Bucureşti, înscris oficial ce atestă contrar realităţii că inculpatul este licenţiat în ştiinţe juridice (...) în vederea creării raporturilor de muncă cu instituţii publice şi cu societăţi comerciale, cu consecinţa încadrării sale în muncă, după cum urmează: în funcţia de director dezvoltare în cadrul SC S.S.H. Hidroserv S.A. – Sucursala Cluj, în funcţia de referent de specialitate în cadrul SC Electrica Furnizare SA, respectiv în funcţia de director adjunct comercial, în funcţia de consilier personal al primarilor comunelor Sânmartin, Sînpaul şi Ţaga, post printre ale cărei cerinţe de eligibilitate se număra studiile superioare juridice sau administrative, în funcţia de consilier juridic al primarului comunei Beliş”.


Procesul lui Mihai Seplecan a început la Judecătoria Cluj-Napoca, ocazie cu care a fost audiat, printre alții, și primarul comunei Sânmartin, Ioan Fârtan.

Cu ocazia audierilor, Fârtan a declarat că Mihai Seplecan a fost angajat ca și consilierul său personal în perioada 2008, 2011, 2014 și 2015, după ce acesta a prezentat o diplomă de jurist.


“Sunt prieten cu inculpatul. Mie mi-a adus o diplomă în copie xerox, iar dosarul a fost înregistrat la secretariat. Nu rețin ca pe copie să fi fost menționat «conform cu originalul»”, a spus primarul comunei Sânmartin.

Cătălin Bichescu, avocatul lui Seplecan, l-a întrebat pe edil despre activitățile concrete desfășurate de fostul președinte al Consiliului Județean în calitate de consilierul său personal, Fârtan a răspuns:


“Când aveam de trimis hârtii îl trimiteam pe inculpat, în special pentru activitățile gospodărești. Nu a desfășurat activități de natură juridică. L-am cunoscut din 2005, iar în 2008 i-am propus să vină la mine să îl angajez, că avea pregătire de jurist. Postul de consilier al primarului nu este un post cu conotație politică. A fost angajat pentru că a prezentat diploma de jurist. Precizez că nu a desfășurat însă nicio activitate juridică”, a spus primarul comunei Sânmartin în fața judecătorilor.

Apoi, Seplecan l-a întrebat pe Fârtan dacă l-ar fi angajat ca și consilier personal în cazul în care ar fi prezentat celelalte diplome pe care le are, respectiv cea cu studii medii  -post liceal de turism sau cea de zootehnie cu studii superioare, iar răspunsul primarului a fost “da”.


Fârtan a vorbit și despre relația de prietenie dintre Seplecan și senatorul Marius Nicoară, spunând că cei doi au fost de mai multe ori în comună sau la biserica din sat.

Procurorul l-a întrebat pe Fârtan dacă, pentru a fi angajat, era necesar ca Seplecan să aibă o anumită calificare.


“Nu. Dacă avea liceul sau o facultate îl angajam”, a fost răspunsul primarului.

Reamintim că senatorul PNL de Cluj, Marius Nicoară, a fost amenințat de judecători cu un mandat de aducere dacă nu se va prezenta la următorul termen în procesul lui Seplecan.

Mihai Seplecan susţine că împotriva sa un grup de politicieni, judecători, procurori şi poliţişti şi-au dat mâna pentru a-l îndepărta din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, fabricându-i acest dosar.

În noiembrie 2015, reprezentanţii Universităţii Spiru Haret Bucureşti susţineau că diploma de licenţă a lui Mihai Seplecan este contrafăcută. Pe atunci, Seplecan era preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Reprezentanţii Universităţii Spiru Haret Bucureşti susţineau că diploma de licenţă a lui Mihai Seplecan este contrafăcută şi că universitatea nu i-a eliberat acestuia respectiva diplomă. Mai mult, rectorul Universităţii Spiru Haret susţinea că specializarea care este trecută pe diploma lui Seplecan şi anume “Drept şi Administraţie Publică” nici măcar nu exista în 2006 când se presupune că a fost eliberată diploma.

Ultimele Stiri
abonare newsletter