Actualitate

„Moromeţii 2“, un eşec la Cluj-Napoca. Tudor Giurgiu despre sala de cinema: „Un rahat!“

Vizionarea de gală a filmului „Moromeţii 2” la Cinema „Florin Piersic” a fost un eşec din cauza sonorizării. Producătorul Tudor Giurgiu a susţinut că renovarea sălii de cinema s-a făcut în bătaie de joc.

„A fost un film extraordinar, singurul lucru care m-a dezamăgit a fost calitatea sonorului, nu am auzit jumătate din film”, a fost prima reacţie din sală arhiplină a cinematografului „Florin Piersic” din Cluj-Napoca după terminarea filmului „Moromeţii 2” la a cărui proiecţie a participat o mare parte din echipa filmului.

La eveniment a fost prezentă o mare parte din echipa filmului: Horaţiu Mălăele, Stere Gulea, Iosif Paştina, Gheorghe Visu, Oana Pellea, producătorii Oana Giurgiu şi Tudor Giurgiu.


„Săli de genul ăsta, un rahat” Giurgiu a susţinut că filmul s-a auzit impecabil în sălile de cinematograf de la mall-uri. „Săli de genul acesta cum avem noi, că ne împăunăm că la Cluj e TIFF-ul, o prostie, un rahat îmi permit să spun pe româneşte, săli de genul ăsta sunt bune în România la Reşiţa, la Iaşi, unde am fost ieri şi încă în vreo două alte locuri, în rest filmul se vede bine la malluri”, a explicat Tudor Giurgiu, citat de Clujulclujtural.ro.

Producătorul filmului l-a menţionat pe fostul primar al Clujului, care a fost condamnat pentru corupţie, Sorin Apostu: „Acum câţiva ani, când s-a trezit primarul Apostu cu un mare elan de a renova această sală, care într-adevăr era o ruină, nişte arhitecţi şi nişte «specialişti» au vopsit pereţii în alb, pentru că aşa li s-au părut lor că trebuie să arate un cinematograf, au decis să scoată de sus tot tavanul acela care era făcut de nişte arhitecţi şi erau nişte corpuri vechi, pentru cei care îşi mai amintesc de Republica pe vremuri. Oamenii aceia şi-au bătut joc de sala asta, au renovat-o, ani de zile am stat la TIFF cu o pânză gri pe deasupra ca să mai atenuăm, e un ecou îngrozitor“.


Giurgiu a conchis că întregul sistem de sonorizare trebuie refăcut pentru ca aici să se poată vedea film românesc. Preşedintele TIFF a susţinut că la filmele americane care rulează aici nu se simte cât de proastă e sonorizarea, deoarece suntem atenţi la subtitrare mai mult.

Cinematograful „Florin Piersic” a fost modernizat în 2010 cu 720.000 de lei, banii provenind din fonduri guvernamentale, pe vremea când Emil Boc era premier.


În urma modernizării au fost înlocuite scaunele: un eşec din cauza faptului că distanţa dintre rânduri este foarte mică, ceea ce face ca locul pentru picioare să fie de asemenea inuman de mic, astfel că este chinuitor să stai mai bine de o oră într-o astfel de poziţie înghesuită, scrie adevarul.ro. Cu această ocazie s-a modernizat şi sistemul de proiecţie, astfel încât se pot urmări şi filme 3D şi sonorizarea iar Primăria a alocat 100.000 de lei pentru refaţadizarea cinematografului, amplasarea noii sigle „Cinema Florin Piersic” (anterior cinematograful s-a numit „Republica”) şi amenajarea trotuarului din faţa clădirii în stilul “Walk of Fame”, de la Hollywood. Modernizarea a fost făcut de „Life Style Company SRL” deţinută de apropiaţi de-ai PDL – omul de afaceri Călin Aşchilean şi Laczi Adam, fost director al Casei de Cultură a Studenţilor.

Actorului Florin Piersic i s-a promis că în schimbul acceptului dat pentru ca cinematograful să-i poarte numele, i se va concesiona holul pentru a amenaja aici cafeneaua Mărgelatu.


Scandalul cu Florin Piersic

De numele acestei firme - „Life Style Company SRL” - se mai leagă un alt mare scandal. În 2010, când Primăria a schimbat denumirea cinematografului din „Republica” în „Florin Piersic”, marelui actor i s-a propus să amenejeze în hol o cafenea „Mărgelatu”. Cafeneaua a fost realizată, dar nu de actor, ci de aceeaşi firmă apropiată de PDL „Life Style Company SRL” care a modernizat sala.


„Florin Piersic este scârbit de ceea ce se întâmplă. Valorile în România nu sunt respectate”, arată, în 2015, clujeanul Florin Ille asociatul lui Florin Piersic la firma Florin Piersic SRL şi unul dintre cei mai buni prieteni de-ai actorului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter