Actualitate

Circulația pe Calea Mănăștur, reorganizată. 5 benzi de circulație și un sens giratoriu. Totul pentru benzile dedicate

Benzile dedicate pentru transportul în comun se opresc, deocamdată, la Primărie. După ce proiectul benzilor reversibile a căzut, municipalitatea va lărgi Calea Mănăștur la 5 benzi pentru a face loc benzilor dedicate mijloacelor de transport în comun. În zonă va apărea și un sens giratoriu.

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că în zonă vor urma unele investiții pentru a se putea continua proiectului benzilor dedicate pentru autobuze și troleibuze până în Mănăștur. Printre aceste investiții se numără și demolarea a două case.

“Avem în proiect să continuăm aceste obiective de benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun. Discutăm de tronsonul de la Primărie până în Mănăștur, dar în urma studiilor pe care le avem până în acest moment trebuie să facem câteva investiții înainte. Trebuie să facem lărgirea străzii în zona Platinia și să facem pe ieșirea din Cluj, de la Platinia până la sensul giratoriu Calea Mănăștur cu Câmpului cinci benzi. Există această posibilitate, avem și un PUZ care a fost în licitație, un PUZ de regenerare urbană, proiectul a fost adjudecat de către o firmă din București. Până în acest moment nu există niciun fel de întârziere în elaborarea acestui PUZ. Ce ne dorim să facem cu acest PUZ? Cele cinci benzi, trebuie să demolăm două case pentru a face cinci benzi, să le expropriem bineînțeles. Asta ne va spune studiul de fezabilitate și PUZ-ul. Este vorba de două case care sunt aproape de benzinăria de pe Calea Mănăștur pentru că acolo este un nod care nu ne dă posibilitatea să lărgim la cinci benzi. De asemenea, ne dorim să lărgim strada Mărginașă și să facem o străpungere din Calea Moților până în strada Uzinei Electrice, cu un sens giratoriu în zona respectivă”, a comentat Tarcea, vineri, la un post de radio.


De ce a căzut proiectul benzilor reversibile?

“După ce vom face această investiție, avem toate premisele și avem și posibilitatea să facem această bandă dedicată pentru mijloacele de transport în comun până în Mănăștur. Sigur, căutăm între timp și alte soluții. Am încercat să discutăm cu specialiștii să facem și o bandă reversibilă. Din păcate, nu se poate face bandă reversibilă pentru că traficul de pe Calea Mănăștur și Calea Moților este aproximativ egal pe tot parcursul zilei. Asta ne arată datele de trafic pe care ni le-au furnizat specialiștii și ar trebui să facem sensuri unice pe aproape toate străzile din zonă și să se ocolească practic foarte mult. Încă nu am găsit soluția optimă pentru a putea să le implementăm imediat. Lucrăm la acest aspect și sperăm că în următoarea perioadă să putem veni cu o soluție concretă. Dacă nu vom găsi o soluție care să satisfacă necesitățile pe care le au clujenii și pentru a nu încurca și mai tare circulația atunci vom aștepta până când vom face exproprierile, sensul giratoriu și lărgirea de pe Calea Mănăștur”, a mai spus Tarcea.


Benzi dedicate pe Observatorului și Titulescu

Viceprimarul Clujului a mai declarat că proiectul benzilor dedicate va continua și pe străzile Observatorului și Titulescu.


“Dorim să facem bandă dedicată pentru mijloacele de transport în comun și pe strada Observatorului. Astăzi, pe strada Observatorului se circulă foarte bine. Vom lansa un concurs de soluții pentru zona respectivă în care vom încerca să facem benzi dedicate și pentru mijloacele de transport în comun și piste pentru biciclete pentru că acolo locul permite. Lățimea străzii este între 14 și 21 de metri. Avem și trotuare care sunt de 4 metri. Nu dorim să afectăm partea de trotuare pentru că viitorul este a celor care folosesc trotuarele, a celor care folosesc pistele de biciclete”, a mai spus viceprimarul Clujului.

Un alt proiect pe care îl are în vedere municipalitatea se referă la benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun pe Nicolae Titulescu.


“Acolo avem, de asemenea, un PUZ de regenerare urbană pe 32 de hectare. Avem un proiect să construim 7 parking în zonă. Primul va fi pe strada Liviu Rebreanu ca toate mașinile care astăzi sunt parcate pe Titulescu să le putem pune în spatele blocurilor și astfel strada să fie liberă de mașini și să putem face și o bandă dedicată și acolo. Nu vom trece la implementarea benzilor pe Titulescu până nu vom oferi o alternativă celor care parchează mașinile acolo. Poate că nu vom reuși să asigurăm tuturor în prima fază cele 460 de locuri de parcare, noi atâtea mașini am numărat parcate pe Nicolae Titulescu, dar le vom face etapizat. Vom demola și alte garaje din spatele blocurilor de pe Titulescu. Am identificat garaje pe strada Muncitorilor, Iugoslaviei, Godeanu, practic lucrăm la acest lucru. Pe măsură ce demolăm garajele, vom amenaja noi locuri de parcare”, a mai comentat Tarcea.

7 parkinguri în Gheorgheni. La nivel declarativ


Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit, din nou, de cele 7 parkinguri care ar urma să se construiască în Gheorgheni, dar s-a ferit să dea și termene concrete pentru aceste investiții.

“În Gheorgheni am identificat cele 7 locații care sunt libere de sarcini. Abia după ce va fi votat acest PUZ de regenerare urbană vom putea trece la următoarea fază, de licitație de proiectare și execuție. Urmează și o dezbatere publică unde vom invita cetățenii din zonă să vadă despre ce este vorba și ce ne propunem să facem acolo. PUZ-urile de regenerare urbană au menirea de a crește calitatea vieții oamenilor din zonă nicidecum de a le-o îngreuna sau de a aduce mai multe mașini. Astăzi, mașinile sunt parcate și pe spații verzi, și pe alei. Nu pot să avansez astăzi termene pentru a implementa aceste proiecte. Până anul viitor ar trebui să avem o primă variantă de lucru, dar depinde de numărul dezbateri publice pe care le vom avea. Vor fi necesare minim 3 dezbateri publice”, a mai spus Tarcea.

Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca

Avem încă 50 de locuri în Cluj unde studiem situația terenurilor de sub platformele de garaje. Este un lucru foarte migălos care necesită foarte multă muncă, iar pe măsură ce vom identifica și alte locuri unde putem să demolăm garajele și să amenajăm parcări și spații verzi, o vom face”.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter