Actualitate

Profesorii au picat examenul la democrație!

De la catedră, copiilor noștri li se predă lecția intoleranței, a dictaturii și bunului plac. Ce generație crește în școli pentru România de mâine?

Universitatea Babeș-Bolyai urmează să prezinte studiul „Educație pentru democrație în școlile din România”, în  care profesorii au fost analizați de către cercetărori din cadrul instituției.

Studiul prezintă atitudinile și valorile profesorilor față de societate, sistem politic, precum și față de propria profesie și arată că acești profesori, care formează următoarele generații de oameni, nu se împacă foarte bine cu democrația. Ceea ce este extreme de îngrijorător!


Conform rezultatelor studiului, peste 45% dintre profesori sunt de acord și cred că ar fi foarte bine dacă România ar fi guvernată de un lider puternic, care minimizează rolul Parlamentului și al alegerilor, iar peste 60% cred că ne trebuie un guvern de specialiști care să conducă cum crede el că e mai bine. De asemenea, nivelul de toleranță socială al profesorilor este scăzut, chiar mai redus pentru unele categorii de persoane decât în restul societății.

De asemenea, 1 din 8 profesori par să încline spre rasism și un doresc să accepte romii în societate, motiv pentru care se pronunță în favoarea plasării elevilor romi în clase separate.


De asemenea, în cadrul aceluiași articol, care a fost realizat în luma octombrie, 14% dintre cadrele didactice ar aproba existența unui regim militar.

”La întrebarea «Cât de bine credeţi că ar fi pentru România?», 87% din totalul profesorilor cuprinşi în eşantion apreciază un sistem politic democratic ca fiind o opţiune bună sau foarte bună pentru România. Pe de altă parte, 45% dintre profesori acordă calificative de <foarte bine> sau <bine> scenariului în care România ar fi guvernată de un lider puternic, care minimizează rolul Parlamentului şi al alegerilor. 14% dintre profesori ar aprecia ieşirea României din UE ca fiind o proiecţie pozitivă, acelaşi procent ar aproba existenţa unui regim militar, iar 11% ar favoriza prezenţa unui sistem guvernat de legea religioasă, care ar presupune lipsa partidelor politice şi absenţa mecanismelor electorale”, se arată în documentul citat.


Rezultatele studiului ar trebui să pună serios sub semnul întrebării bazele învăţământului românesc. Specialiştii Universităţii din Cluj au intervievat 1.427 de profesori din România, de la care au încercat să afle care sunt părerile lor în legătură cu aspecte sau subiecte dezbătute în societate.

Cercetarea a scos la iveală că:


45% dintre profesorii români sunt de acord cu un regim dictatorial;

40% dintre ei se declară pentru pedeapsa cu moartea;


40% sunt de părere că homosexualitatea nu poate fi acceptată.

Un alt rezultat arată că:

unul din trei dascăli nu vrea să fie vecin cu persoane de etnie romă (42,5%);

nu vrea să aibă de a face cu membri ai comunităţii LGBT (38,3%);

nu vrea să aibă de a face cu persoanele care vorbesc o altă limbă (33.7%);

nu vrea să aibă de a face cu cuplurile în care partenerii nu sunt căsătoriţi (33,1%);

 

 

 

abonare newsletter