monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Elevii clujeni vor circula cu „Trenul Unirii” până în Alba Iulia

Aproximativ 400 de elevi şi profesori de la mai multe licee clujene vor pleca cu două garnituri de tren la Alba Iulia, de 1 Decembrie, pentru a participa la manifestările organizate de Ziua Naţională, au informat luni reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.

„ISJ Cluj organizează de Centenar un proiect inedit intitulat 'Trenul Unirii', care se va desfăşura în ziua de 1 Decembrie şi la care vor participa 400 de elevi şi profesori din licee clujene. Am închiriat două garnituri de tren de la un operator privat, una va pleca de la Dej - Gherla, iar cealaltă din Cluj-Napoca, vor trece prin Câmpia Turzii şi Teiuş şi vor ajunge la Alba Iulia în jurul orei 10.00, unde vor participa la manifestările oficiale organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României”, a declarat, într-o conferinţă de presă, şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus.

Potrivit acestuia, cele două garnituri de tren "vor fi pavoazate cu steaguri tricolore şi cu mesaje privind Unirea de la 1 Decembrie", iar la Teiuş va fi depusă o coroană de flori la placa amplasată în memoria unui ţăran din comuna clujeană Iara, Ion Arion, "care a fost împuşcat în 30 noiembrie 1918 de autorităţile vremii care se opuneau unirii, în timp ce el ducea steagul tricolor la manifestările de la Alba Iulia".

La plecarea spre Alba Iulia, în Gara Cluj-Napoca va avea loc şi o festivitate, la care va participa Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, care va oficia o slujbă religioasă.

Tot pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, ISJ Cluj va organiza, pe 15 noiembrie, un concurs de cultură generală, intitulat "În slujba ţării şi a neamului românesc", precum şi concursuri sportive şi de video eseuri.