Actualitate

Egipt, zbor peste timp. Tărâmul legendar pe care nu îl vei uita niciodată. GALERIE FOTO

Pentru cei mai mulți turiști, Egiptul este locul de văzut măcar o dată în viață, iar acest lucru se datorează în special siturilor arheologice unice în lume, ascunse de nisipul deșertic, sfidând cu orice preț regulile timpului și ale naturii. Trebuie să treci pe lista ta de destinații acest loc unic în lume, pentru a te bucura de o vacanță pe cinste.

Simbol al mitului și al legendelor, Egiptul te înfioară și te uimește în același timp, aici se împletesc armonios istoria cu modernitatea și relaxarea cu numeroasele posibilități de petrecere a timpului liber.

Cei care mai doresc o vacanță de vis într-o destinație unde vara este la ea acasă în orice lună pot alege Egiptul, având la dispoziție zbor direct din Cluj spre Hurghada. Hurghada este o staţiune foarte populară, şi contrar faptului că este relativ nouă, ea reuşeşte să adune în fiecare an un număr covârşitor de turişti care vin să se bucure de toate minunăţiile ce le pot găsi aici.


Plaje cu nisip alb, valuri turcoaz, recife multicolore

Hurghada, cel de-al doilea oraş ca dimensiune de pe coasta Mării Roşii, este staţiunea turistică cu care a început industria turistică din Egipt. La început un umil sătuc de pescari, oraşul a devenit în ultimii 20 de ani o înfloritoare destinaţie de vacanţă, cu plaje înţesate de hoteluri, întotdeauna pline de turişti ispitiţi de soarele care străluceşte tot anul, de apa limpede precum cristalul, numai bună pentru scufundări. Să nu uităm de superbele recife de corali ce pot fi observate într-o sesiune de scuba diving sau snorkeling.

“Egiptul, pe lângă plajă, mare, mâncare, are şi foarte multă istorie şi turiştii vin să îmbine utilul cu plăcutul, şi să facă baie în mare, şi să meargă să viziteze. Croaziera pe Insula Paradis e încântătoare. Poţi vedea bariera de corali, să înoţi. Hurghada este o destinaţie călduroasă, foarte aproape de România. Zborul din Cluj durează 3 ore şi 20 de minute, iar serviciile sunt foarte bune. Când spun asta mă refer la cazare, masă, plaje curate, soare, mare, entertainment, toate suficiente pentru a avea o vacanţă fericită. Destinaţia a fost blocată o perioadă, dar în acest an, când Turcia a fost destinaţia în top, creşterea fiind de 50%, Egiptul a venit ca o alternativă mai ieftină şi a prins foarte bine. Turiştii voiau să revină în Egipt pentru că îşi doreau să facă scuba diving, snorkeling, există aici cea mai frumoasă barieră de corali şi atunci îmbină utilă cu plăcutul. Şi turiştii au ales. Dovadă că charterele sunt pline, atât din Bucureşti, din Cluj şi din Timişoara. Faptul că avionul este plin arată că turiştii din Cluj şi-au dorit Egipt şi vin cu mare plăcere şi îşi fac vacanţa aici. În Egipt hotelurile sunt foarte curate, mesele bogate şi variate, curăţenia este la tot pasul, excursiile opţionale care se fac sunt toate în aşa fel concepute încât să facă turiştii să fie mulţumiţi de banii pe care i-au plătit”, spune Marius Berca, director operaţional Christian Tour.


Hotelurile, adevărate palate cu grădini exotice

Hurghada este o stațiune turistică în plină dezvoltare. Din avion hotelurile par adevărate oaze de ralaxare, cu multă vegetație, piscine, restaurante și magazine. Hotelurile și resorturile din Hurghada sunt în regim all-inclusive și oferă turiștilor foarte multe spații de cazare. Marea majoritate a hotelurilor sunt de 4 și 5 stele, adevărate palate cu grădini exotice, cu arhitectură orientală și cu o infrastructură bine pusă la punct. În Hurghada sunt foarte multe hoteluri de mari dimensiuni, asemănătoare unor cartiere, cu străzi pietonale, grădini și parcuri cu palmieri, restaurante și magazine. Toate hotelurile sunt bine păzite, inclusiv scaner la intrare. E adevărat că sunt foarte multe hoteluri neterminate sau lăsate în paragină. Turiști din toate colțurile lumii își petrec vacanțele în Hurghada, în special nemți, ruși, britanici, ucraineni, unguri, sârbi, polonezi, români și moldoveni.

“România este o piaţă în continuă expansiune. Avem foarte mulţi clienţi din România. În jurul hotelului nostru, pe o rază de 3 kilometri se contruiesc alte hoteluri, e foarte bine, nu ne e frică că ne vom pierde clienţii pentru că e nevoie de aşa ceva. Cei mai mulţi turişti care vin aici sunt din Germania, Anglia şi Ucraina, dar şi România vine tare din spate. E un loc sigur pentru turişti”, spune conducerea Desert Rose, un hotel de 5 stele aflat la 15 km de centrul oraşului Hurghada, pe malul mării.


Marius Berca spune că există pachete turistice pentru Hurghada şi sub 1.000 de euro, dar şi excursii care ajung la 2.000 de euro. În plus, foarte mulţi turişti călătoresc în Egipt pe perioada sărbătorilor de iarnă, unde temperaturile ajung la 25-27 de grade în luna decembrie.

“Noi în permanenţă ţinem legătura cu autorităţile de aici, este o ţară sigură, avem în permanenţă contact cu autorităţile de aici, cu agenţia parteneră de aici şi eu cred că, în acest moment, Egiptul este o destinaţie securizată din toate punctele de vedere”, mai spune Berca.


Potrivit acestuia, peste 240.000 de turişti au călătorit în acest an cu Christian Tour.

Pe malul Mării Roşii

Plajele din Hurghada sunt frumos amenajate, cu palmieri, zone cu șezlonguri, nisip fin și fierbinte, cu vapoare în larg și turiști înotând sau practicând sporturi nautice. Plajele din Hurghada sunt animate, dar există și locuri unde aveți parte de liniște din plin. Apa este limpede, de culoare turcuaz și foarte caldă pe tot parcursul zilei. Intrarea în apă este lină. Pe plajă poţi să comanzi gratuit băuturi ori de câte ori ai nevoie.


Nilul, secretul vieţii în Egipt. Excursiile opționale, sufletul vacanțelor

Orice turist care vine în Egipt pentru prima oară va dori să vadă, în primul rând, piramidele şi Valea Regilor- Luxor.

Situată în plin deşert, între dealuri stâncoase, Valea Regilor găzduieşte peste 80 de morminte adânci, de o extraordinară frumuseţe, inclusiv pe ale unora dintre cei mai mari faraoni: Thutmosis al III-lea, cunoscut drept Napoleon-ul Egiptului Antic, sub care civilizaţia egipteană a atins apogeul, Amenhotep al III-lea, uimitorul rege-soare, care a iniţiat cultul monoteist al lui Amon-Ra, Seti I şi fiul şi succesorul acestuia, Ramses al III-lea şi, bineînţeles, celebrul Tutankamon.

La Luxor, îngemănarea dintre lumea arabă şi cea egipteană este totală. Pe de o parte, orăşelul este unul tipic arăbesc, cu case micuţe, dar şi cu hoteluri şi pensiuni luxoase, cu grădini exotice. Pe de altă parte, aici se află templele Karnak şi Luxor, mai bine de 90% dintre locuitori trăind de pe urma turismului. Bazaruri, mini-magazine şi buticuri sau simpli comercianţi stradali te asaltează cu suveniruri: eşarfe, robe, mărgele, statuete, papirusuri, lămpi, brichete – toate marcate cu simboluri, hieroglife şi imagini ce amintesc de vechiul Egipt. Cele două mari temple, Karnak şi Luxor, erau pe vremuri părţi ale unui singur complex – probabil un centru religios imens, cel mai mare din lume.

Mare parte din structura lor – coloane, pereţi întregi şi statui – s-a păstrat până în ziua de astăzi, iar sub îndrumarea unui ghid bun, poţi trăi o experienţă unică de imersiune în viaţa religioasă a Egiptului din urmă cu 3.500 de ani.

Moscheea Al Mina este una dintre atracțiile turistice pe care trebuie neapărat să o vedeţi dacă ajungeţi în Hurghada. Moscheea atrage privirile tuturor prin arhitectura sa spectaculoasă și unică. Considerată cea mai mare moschee din Hurghada, lăcașul are două minarete înalte de zeci de metri.

Marius Berca, director operaţional Christian Tour

Turiştii din zona Clujului şi din Ardeal preferă să aibă o vacanţă frumoasă, cu servicii foarte bune, cu asistenţă turistă pe măsură şi să se simtă bine. Orice turist munceşte un an de zile pentru o asemenea vacanţă. În Egipt sunt multe hoteluri care sunt family. Şi ştiţi cum se zice, dacă copiii sunt fericiţi, atunci şi părinţii sunt fericiţi şi se întorc acasă cu amintiri plăcute. Eu cred că alături de destinaţiile tradiţionale care au fost până acum Turcia, Grecia, Bulgaria, anul viitor o creştere foarte mare o vor avea şi Egiptul şi Tunisia”.

Etichete: excursie desert egipt
abonare newsletter