Actualitate

România printre țările în care locuințele sunt cele mai costisitoare. Clujenii plătesc cel mai mult

România se numără printre țările UE în care familiile resimt costurile cele mai costisitoare ale închirierii sau cumpărării unei case, arată un studiu realizat de Banca Mondială.

În România, sunt foarte ridicate prețurile locuințelor din Cluj-Napoca (unde piața a crescut în ultimii ani și este cea mai scumpă din țară), București, Timișoara, Iași, Constanța și Brașov. Pe componenta chiriilor, tot Cluj-Napoca este cel mai scump oraș, cu 400 EUR/lună pentru un apartament cu un dormitor, urmat de Bucuresti cu 367 EUR și Brasov cu 310 EUR.

Prețurile de locuințe nejustificat de mari și chiriile mari din orașele mari afectează perspectivele de angajare pentru tinerii lucrători din UE, spun experții din instituțiile internaționale.


Raportul privind condițiile de locuit, mobilitate și bunăstare în Uniunea Europeană analizează modul în care accesibilitatea locuințelor influențează productivitatea, creșterea economică și oportunitățile cetățenilor din cele 28 de state membre ale UE Rezidenții din 26 din cele 28 de capitale ale UE au declarat că găsirea unor locuințe bune la un nivel rezonabil prețurile nu au fost un pas simplu.

"Locuințele din zonele metropolitane europene au devenit inaccesibile multor oameni, deoarece ritmul de dezvoltare a construcțiilor noi nu respectă cererea. Faptul că o mare parte din stocul de locuințe este deținut de generații mai în vârstă ține generațiile mai tinere care nu își pot permite să locuiască în cele mai productive orașe în care există cele mai multe oportunități de angajare în locuri de muncă de calitate, cum ar fi capitalele ", spune Gabriela Inchauste, și Economist pentru Egalitate la Banca Mondială și co-autor al raportului, potrivit Business-Review.


Raportul evidențiază trei recomandări cheie pentru factorii de decizie de la nivelul UE: alocarea terenurilor neutilizate pentru dezvoltarea caselor, accelerarea procesului de aprobare a autorizațiilor de construcție și investiții în dezvoltarea proiectelor rezidențiale situate în zone adiacente de teren cu legături bune de transport din suburbii , să permită orașelor să-și extindă rețeaua economică și să creeze registre publice pentru a îmbunătăți transparența prețurilor de vânzare ale locuințelor și, în consecință, pentru a stimula concurența între zone.

Cele mai dificile piețe - Grecia, Bulgaria, Danemarca, Germania, România și Regatul Unit - sunt țările în care familiile sunt cele mai afectate de costurile excesive ale locuințelor, în timp ce locuitorii din Malta, Cipru, Finlanda, Irlanda, Estonia și Franța stau cel mai bine din UE.


"În prezent, locuințele sunt considerate cea mai mare problemă la nivel național în multe țări ale UE. Această problemă se află în centrul divizării economice tot mai în creștere în Europa, iar oamenii sunt îngrijorați. Dacă ar avea un cadru politic adecvat pentru a asigura dezvoltarea dezvoltărilor rezidențiale atunci când prețurile locuințelor sunt în creștere, statele membre ale UE ar putea ajuta tinerii să aibă acces la locuințe la prețuri accesibile, ceea ce ar avea un efect pozitiv asupra domino asupra mobilității sociale și productivității ", a spus Arup Banerji , director regional al Băncii Mondiale pentru statele Uniunii Europene.

Pornind de la studiile anterioare, raportul subliniază inegalitatea pe care noile deficite de locuințe o creează între generații. Aceasta subliniază faptul că politicile fiscale și publice privind cheltuielile din UE s-au concentrat în principal asupra locuințelor deținute, cu beneficii mai mari pentru generațiile mai în vârstă.


Dimpotrivă, foarte puține resurse au fost dedicate programelor destinate să încurajeze dezvoltarea cartierelor rezidențiale și să reducă costul chiriei, ceea ce ar ajuta tinerii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter