Actualitate

Un clujean cere ca „viniturile” să plătească o taxă lunară de ședere în Cluj

Un clujean a postat pe rețelele de socializare o întrebare șocantă. Dacă alți clujeni ar fi de acord ca persoanele din alte localități, care se stabilesc în Cluj, să plătească o taxă suplimentară.

Din ce în ce mai mulți clujeni acuză viniturile (n.r. - cetăţeni veniţi în oraş din alte părţi) pentru prețurile mari ale locuințelor și pentru traficul îngreunat. Cu toate că se spune despre ardeleni că sunt extrem de ospitalieri, această imaginie idilică pe care și-au format-o începe să disprară, deoarce din ce în ce mai mulți clujeni îi arată cu degetul pe cei care au ales să se stabilească în Cluj-Napoca.

Astfel, un clujean, a publicat pe un grup de Facebook următorea întrebare:


„Sunteți de acord ca cei care se stabilesc din alte orașe în Cluj-Napoca să plătească taxe de ședere lunar”?, motivând ulterior că „niște bani câștigați în plus de primărie sunt bineveniți”.

Specialiștii spun că acest fel de reacții provin de la instinctul primar de protejare a teritoriului, deși în cazul unei comunități cu un grad mai mare de civilizație nu ar trebui să apară.


„Este o reacție veche a celui care s-a născut pe un teritoriu și își vede amenințate bunurile, valorile, slujbele, într-un fel calitatea vieții. Povestea este foarte veche. Problema e că amenințarea aceasta nu este atât de reală pe cât este imaginară. Într-adevăr au crescut prețurile la case și Clujul este mai aglomerat, mai scump. Însă trebuie văzut și ce beneficii aduc cei care vin. Fiindcă ei lucrează aici, nu vin ca cerșetori. Reacția nu este una benefică. Noi dacă stăm de vorbă cu anumiți indivizi, observăm reacții de acest fel, dar nu cred că toți clujenii sunt așa. Nici măcar majoritatea. Dar până la un punct asemenea reacții sunt commune. Este și chestiunea mai universală, antropologică de respingere a străinului, care are legătură cu protecția teritoriului. Însă civilizația tocmai asta ne aduce, o nouă viziune”, a explicat Petre Iluț.

Etichete: taxa Vinituri
Ultimele Stiri
abonare newsletter