monitorulcj.ro Menu
Actualitate

12 mil. € pentru modernizarea Bulevardului 21 Decembrie. Traficul auto va avea de suferit

Piste de biciclete reabilitate, zone pietonale extinse, sistem nou de benzi dedicate mijloacelor de transport în comun, stații de încărcare pentru mașinile electrice sau senzori de măsurare a traficului. Bulevardul 21 Decembrie 1989 se pregătește de modernizare pe bani europeni. Nota de plată: peste 12 milioane de euro.

Consilierii locali vor aproba joi documentația și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții “Lucrări de modernizare Bulevard 21 Decembrie 1989: realizare benzi dedicate transportului public în comun, amenajare spațiu, lucrări de infrastructură, semaforizare, iluminat public și mobiliar urban” în vederea atragerii de fonduri europene.

“Municipalitatea clujeană are posibilitatea depunerii unor proiecte pentru obținerea finanțării nerambursabile în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Obiectivul general al investiției este reducerea emisiilor de dioxid de carbon generate de transportul rutier motorizat. Obiectivele specific ale proiectului sunt construirea/modernizarea/reabilitarea/extinderea pistelor pentru bicicliști, achiziționarea și instalarea stațiilor de reîncărcare a automobilelor electrice, crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de închiriere de biciclete (bike sharing), construirea/extinderea de zone și trasee pietonale, modernizarea stațiilor de transport public, crearea de trasee separate folosite exclusiv pentru vehiculele de transport public de călători, amplasare de limitatoare de viteză, modernizarea trecerilor de pietoni”, se arată în proiect.


Potrivit documentului citat, zona are o suprafață de 43.130 mp și este alcătuită din Bulevardul 21 Decembrie 1989 de la Piața Unirii până la Biserica Sf. Petru și strada David Ferenc (primul tronson), în lungime totală de 1698 metri.

Prin proiect se propun următoarele lucrări de intervenție: construirea/modernizarea/reabilitarea/extinderea pistelor pentru bicicliști, crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de închiriere de biciclete (bike sharing), construirea/modernizarea/extinderea de zone și trasee pietonale, inclusiv măsuri de reducere a traficului auto în anumite zone, plantarea de arbori, lucrări de realizare a sistemelor rutiere, lucrări de semaforizare.


Ca și rezultate, municipalitatea se așteaptă la scăderea gazelor cu efect de seră, creșterea numărului de pasageri transportați cu mijloacele de transport în comu, dar și creșterea numărului de bicicliști și de pietoni.

Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 56.351.253 lei, iar durata de execuție a lucrărilor este de 15 luni, iar durata de implementare integrală a proiectului este de 24 de luni de la începerea implementării proiectului.


Arhitecții spun că proiectul nu face parte din ”revoluția împotriva automobilului”, rămânând trei benzi de circulație spre centru, carosabilul urmând a se lărgi la intersecții. Nici trotuarele nu se vor îngusta, dar pietonii vor câștiga spațiu prin mutarea pistelor de biciclete.