Actualitate

PANORAMELE Clujului vechi. Uite cum arăta orașul ACUM 200 DE ANI!

Orașul de pe Someșul Mic i-a fascinat mereu pe călători și localnici, deopotrivă. Tocmai din acest motiv, Clujul a fost descris în cronici și imortalizat în gravuri și fotografii vechi.

Prima imagine a Clujului datează din 1617 și i-a fost atribuită lui Georg Houfnagel. Gravura a fost realizată după o pictură a artistului belgian Egidus van der Rye și a surprins un oraș în plină dezvoltare.

Secolul al XVII-lea a fost marcat de schimbări majore pentru Cluj, așa că între prima imagine menționată, gravura lui Houfnagel, și următoarele au apărut diferențe importante, datorateîn mare măsură reconstruirii orașului după cele două mari incendii, din 1655 și 1697.


„Orașul comoară”, devenit punct strategic pentru habsburgi, a fost cartografiat în 1691, iar harta sa a rămas în arhivele imperiului, la Viena, loc în care se află, de fapt, multe dintre documentele referitoare la oraș, din acea perioadă.

Majoritatea gravurilor și fotografiilor orașului au fost realizate de pe dealul Cetățuie de azi, locul în care habsburgii au construit, după 1715, o cetate de apărare. Fostul deal Komal a găzduit soldații imperiali doar câteva decenii, iar după demolarea fortăreței, în 1790, a rămas în folclorul local ca un spațiu de promenadă, amenajat pentru plimbări și relaxare în mod oficial după 1900.


Astfel, panoramele realizate de-a lungul timpului de pe dealul Cetățuie surprind imagini importante pentru istoria orașului, cum ar fi cea a bisericii Sf. Mihail fără vestitul ei turn de azi, imaginea zidurilor vechii cetăți sau a construcției palatelor de pe Someș.

Chiar dacă a fost anexat oficial Clujului doar în 1895, Mănășturul apare în imaginile de epocă integrat în orașul de care era legat prin drumuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter