monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Clujul taxează turiștii. Taxă specială de la 1 ianuarie 2019

Primăria Cluj-Napoca a decis să instituie o taxă specială pentru turiști, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Municipalitatea a hotărât ca, de la 1 ianuarie, să impună o taxă de 5 lei/turist pe noaptea de cazare. Taxe similare există în foarte multe dintre țările Europei. Plătitorii acestei taxe sunt toate persoanele care beneficiază de servicii de cazare în campingurile, pensiunile, aparthotelurile, hostelurile și hotelurile din oraș.

Fondul a fost  fi instituit pentru promovarea și dezvoltarea turismului în Cluj, cu scopul de a atrage mai mulți turiști, de a crește calitatea serviciilor turistice, de a dezvolta proiecte turistice inovative, respectiv de a promova produse locale și gastronomia tradițională.


„Plătitorii taxei speciale pentru promovarea turismului sunt persoanele care beneficiază de servicii de cazare în structurile clasificate de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Acestea încasează taxa prin reținere la sursă și o evidențiază distinct față de tariful de cazare și mic dejun. Cuantumul taxei va fi stabilit anual ărin hotărârea de consiliu local privind stabilirea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale. Fondul astfel contituit va fi utilizat pentru promovarea și dezvoltarea turismului în municipiul Cluj-Napoca, prin Direcția Generală Comunicare, dezvoltare locală și management proiecte, conform destinației și obiectivelor instituirii taxei speciale.”

În ultimii ani, numărul turiștilor a crescut foarte mult la Cluj. Conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, în perioada 1-30 iunie 2018, unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat, au oferit turiştilor 4.822 de camere, cu 9.813 locuri.


În primul semestru au fost cazaţi 289.811 turişti, din care 64.029 străini (22,1% din total). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, numărul străinilor a crescut cu 10,4%. Cei mai  mulţi străini provin din Ungaria (10.328), Germania (8.086), Italia (7.156), Marea Britanie (4.434), Franţa (3.833).