Actualitate

PARCARE PRIVATĂ cu 300 de locuri, ÎN CENTRUL CLUJULUI!

Casa de Pensii a Bisericii Reformate din România este beneficiarul unui parking ce urmează a fi construit pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca.

Sursă foto: InfoCluj.eu Sursă foto: InfoCluj.eu

Pe un teren cu o suprafață de 2.133 metri pătrați, amplasat chiar la intrarea în Cimitirul Central, urmează a fi edificată o clădire ce va găzdui peste 300 de locuri de parcare, spații pentru servicii și administrative.

Printr-un proiect de HCL ce va fi supus votului consilierilor în ședința de joi, 1 noiembrie, urmează a fi aprobat Planul Urbanistic de Detaliu privind construirea, pe o parcelă proprietate privată de pe strada Avram Iancu nr. 22-24, a unui parcaj public, spații servicii și administrative cu un regim de înălțime 2S+P+3E+T. Viitorul parking nu este construit de către administrația publică, așa cum ar părea firesc, ci de Casa de Pensii a Bisericii Reformate din România.


”Proiectul a fost dezbătut în ultima ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). A mai rămas doar o nuanță de rezolvat. După ce își vor obține toate avizele, vor veni la vot în Consiliul Local (CL). Noi așteptăm ca acest proiect să treacă efectiv la faza de lucrări. Investitorii se grăbesc, au spus că execuția va merge repede. Va fi ultramodern. Oamenii vor să scoată bani și pentru asta trebuie să corespundă cerințelor șoferilor și acum, dar și peste 10 ani. Vom putea scoate sute de mașini care acum parchează în zona centrală”, a afirmat în iulie 2018 viceprimarul Dan Tarcea, care este și șeful comisiei de urbanism din Consiliul Local.

Documentația pentru viitorul parking a fost făcută de DICO și Țigănaș la comanda beneficiarului, Casa de Pensii a Bisericii Reformate din România. Terenul studiat în suprafață de 2.133 mp este încadrat conform PUG în Zonă construită protejată - Zona Centrală situată în afara Incintei Fortificate, fiind prevăzut ca o locație posibilă pentru parcare publică subterană/supraterană.


”Se propune desființarea construcțiilor existente și construirea unei clădiri ce va adăposti o parcare publică  supraetajată și spații administrative și pentru servicii. Parcarea va asigura locuri de parcare standard (peste 300 de locuri de parcare), locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități și locuri de parcare pentru biciclete, desfășurându-se pe două nivele subterane și patru nivele supraterane respectiv 2S+P+3E+T. Pe terasa circulabilă este prevăzută o parcare dechisă cu o perdea verde (vegetație medie înaltă) de 3 metri spre imobilele din partea vestică. Accesul auto se va realiza din aleea de acces a Cimitirului Central, iar accesul pietonal din strada Avram Iancu și aleea de acces în Cimitirul Central”, se arată în referatul hotărârii, informează InfoCluj.eu.

Din ianuarie 2019 (dacă va trece de votul consilierilor locali propunerea de majorare a tarifelor) taxarea orară pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA I va crește de la 2 lei pentru 30 de minute de staționare la 2,5 lei. Pentru o oră, care în prezent este taxată cu 5 lei, municipalitatea dorește creștera tarifului la 7 lei. Pentru două ore, majorarea va fi de la 10 lei la 14 lei.


În concluzie, viitorul parking ce urmează a fi edificat pe strada Avram Iancu va deveni o mină de aur pentru Casa de Pensii a Bisericii Reformate în următorii ani. Acest lucru se datorează faptulului că municipalitatea intenționează pietonalizarea străzii Kogălniceanu iar șoferii care în prezent staționează în zona vizată ar urma să se orienteze spre viitorul parking de pe Avram Iancu, parking care ar putea avea încasări minime anuale de 500.000 euro.

Etichete: strada avram iancu
abonare newsletter