Actualitate

Tehnologia avansează, oamenii rămân primitivi. Sute de femei ÎNCĂ sunt agresate anual

În anul 2017, 109 femei au fost consiliate în cadrul DGASPC Cluj după ce au fost victime ale unor acte de violență. Ele au fost bătute în cadrul familiei, de partenerii lor. Reprezentanții autorităților care preiau aceste cazuri spun că femeile agresate de soți își retrag plângerile, se întorc acasă și ajuns în aceeași situație.

Pe rețelele de socializare, în ultima vreme, a apărut constant #nueștisingură, care au dorit să anunțe „Marșul pentru siguranța femeilor” care a avut loc în weekendul care tocmai a trecut în București. Nevoia unui marș a apărut în urma numeroaselor cazuri în care femei au fost abuzate nu doar în familie, ci și la locul de muncă sau chiar pe stradă. În Cluj-Napoca, 109 femei au fost consiliate în cadrul DGASPC, iar dintre acestea 29 de mame împreună cu 48 de copii au beneficiat de găzduire la centrul de primire pentru victimele violenței domestice.

O româncă din 10, victima violenţei domestice

Statisticile arată că 26% din omoruri au avut loc în familie în 2017 (cf. datelor Ministerului Public, IGPR și INML). De asemenea, din 36.245 de fapte de violență în familie sesizate în 2017, au ajuns în instanță doar 4% (1.491 inculpați 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său (FRA, 2014). 90% dintre victimele care cer ordin de protecție sunt femei.


Pe măsură ce mai multe statistici sunt expuse publicului, situația este din ce în ce mai îngrijorătoare. Aproape 60% dintre români tolerează comportamentele violente din familie și le consideră justificate.

Din păcate, foarte multe femei abuzate nu depun plângere împotriva agresorului din teamă. Chiar și cele care depun plângere, o retrag și apoi se întorc la abuzator, rezultând astfel un proces ciclic.


Violența domestică se află printre primele 30 de cauze de deces la femei, dintr-un total de 51 de cauze monitorizate de Ministerul Sănătății. Statisticile spun că în România, o femeie este agresată la fiecare 30 de secunde. De asemenea, trei din zece femei au fost agresate fizic sau psihic cel puțin o dată în viața lor.

Autoritățile luptă cu acest fenomen

În anul 2017, în care lumea evoluează de la un minut la altul, femeile încă sunt bătute de bărbați. Cele câteva sute de cazuri aflate în statisticile autorităților ar putea fi doar vârful unui iceberg cu rădăcini mult mai adânci. În mod cert există alte câteva sute sau chiar mii de femei bătute, care păstrează secretul de rușinea celor din jur. Autoritățile încearcă să tragă semnale de alarmă în această privință.


„ Noi, polițiștii clujeni, declarăm toleranță zero față de orice formă a violenței în familie. În astfel de situații, acționăm cu maximă celeritate și luăm măsuri ferme față de agresori. În ultima perioadă, ulterior intervențiilor la astfel de cazuri, agresorii au fost reținuți pentru 24 de ore. Considerăm că 24 de ore în arest schimbă perspectiva persoanei în cauză și o determină să reflecte mai mult, mai profund, asupra comportamentului avut. Violenţa în familie este un fenomen social complex, iar poliţia acţionează în acest domeniu pe următoarele paliere: prevenţie, monitorizare şi combatere. Este important ca astfel de fapte să fie sesizate poliţiei pentru a putea fi luate măsuri faţă de agresor şi pentru a ajuta victima să iasă dintr-o relaţie de tip abuziv.”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Cine le ajută pe femeile care au totuși curajul să reclame faptul că au fost victimele unor acte de violență? În județul Cluj, un grup de oameni a luat inițiativa să ajute femeile care se află în astfel de situații. Medici, polițiști, avocați, psihologi sau asistenți sociali fac parte din acest grup și, de multe ori, și oferă ajutorul în mod gratuit. În județul Cluj problema femeilor agresate de partenerii de viață nu este ignorată. Aceste femei primesc ajutor și din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj.


În primele 9 luni ale anului curent, au fost înregistrate peste 300 de victime (femei) ale unor forme de violență în familie (loviri sau alte violențe).

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter