Actualitate

A fost râvnit de universități din întreaga lume, dar a ales Clujul

Vlad Sîmbotin, unul dintre premianţii cu care judeţul Vaslui se mândreşte, deşi a fost acceptat la prestigioase instituţii de învăţământ superior britanice, a decis să rămână în ţară şi este student în anul II la Facultatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca.

Pe lângă activitatea medicală, Vlad susţine că doreşte să facă şi cercetare în domeniu, convins fiind că sistemul de educaţie din România, "blamat" de mulţi, poate să ofere "o şansă" tinerilor.

Tânărul s-a remarcat prin dorinţa permanentă de a studia, iar după ani de muncă şi participări încununate de succes la concursuri şcolare, a reuşit în 2017, când era în clasa a XII-a la Liceul "Mihail Kogălniceanu" din Vaslui, să obţină cel mai mare punctaj din ţară la Olimpiada de Biologie. Pe toată perioada liceului, având alături profesori de excepţie, cărora le păstrează un mare respect, Vlad a fost nelipsit de la cele mai importante competiţii, de unde s-a întors de fiecare dată cu rezultate bune. A excelat la geografie şi lingvistică, dar marea lui pasiune, disciplina de care s-a ataşat şi cu care a obţinut cele mai importante realizări, a rămas biologia. În anul 2015, a reprezentat România la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe, fiind cooptat în lotul naţional la biologie. În 2016 ar fi trebuit să participe la Olimpiada Internaţională de Biologie din Vietnam, dar nu a reuşit să ajungă la concurs, deoarece lotul României a fost blocat zeci de ore în aeroportul din Istanbul, în urma tentativei de lovitură de stat din luna iulie. Peste un an a ajuns să îşi poată vedea visul împlinit şi a mers la Olimpiada Internaţională de Biologie desfăşurată în Marea Britanie, unde a urcat pe podium, reuşind să obţină medalia de bronz.


Locul al doilea pe ţară obţinut în clasa a IX-a la Faza Naţională a Olimpiadei de Biologie a fost pentru Vlad Sîmbotin semnul că aceasta este calea care îi oferă cel mai mare potenţial de afirmare, care îl pune cel mai mult în valoare şi pe care trebuie să o urmeze. S-a dedicat studiului şi spune că ajungea să petreacă în perioadele de vârf, atunci când urma să meargă la competiţii, chiar şi câte opt ore pe zi învăţând.

"Bineînţeles că a fost greu, dar dacă nu ar fi fost dificil, nu ar fi fost nici plăcut", mărturiseşte Vlad, informează Agerpres.



Cele mai frumoase momente pentru el rămân acelea în care a concurat pentru România.

"Ocazia de a-mi fi reprezentat ţara nu o dată, ci de două ori la competiţii internaţionale, o pot desemna drept cea mai mare onoare a mea. Încărcătura, pe de o parte, a momentelor în care porţi drapelul şi costumul popular la ceremonii şi, pe de altă parte, a probelor în timpul cărora realizezi că dincolo de tine, efortul şi rezultatul îţi înnobilează propria ţară, generează sentimente ce nu pot fi exprimate în cuvinte", spune tânărul.


Deşi a cochetat cu ideea de a studia în străinătate, el a ales România ca loc în care să îşi desăvârşească învăţătura, simţind că ţara sa are ce să-i ofere. Astfel a ales Facultatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca.

"Când am ales să rămân în ţară a cântărit mult avantajul apropierii de casă şi de familie, cu care consider absolut necesar să păstrez o legătură cât se poate de strânsă. Ar mai fi gratuitatea studiilor şi preţurile mai mici ale oricăror servicii în general, faţă de ce aş fi întâmpinat peste hotare, plus comoditatea de a sălăşlui în ţara natală, de a îmi permite să vorbesc în limba maternă şi de a fi aproape de oameni dragi mie. Pe lângă toate acestea, desigur am mizat şi pe faptul că posibilităţi decente de educaţie şi afirmare voi putea găsi şi la noi în ţară, posibilităţi care ar putea să mă satisfacă suficient. România este o ţară deosebită, din multe puncte de vedere. Plecând de la încărcata conştiinţă istorică şi amplul bagaj etnografic şi ajungând la splendoarea şi măreţia ei geografică, precum şi la bogatul şi complexul ei tezaur artistic, putem găsi nenumărate motive pentru care să spunem că este un loc în care suntem norocoşi să ne fi născut. Nu trebuie neglijaţi nici oamenii. Românii sunt nişte oameni călduroşi, prietenoşi, care au principii şi luptă pentru ele. Problema apare când uneori aceste principii se contrazic şi nimeni nu cedează, pentru că, poate ar trebui să mai evoluăm la capitolul toleranţă. (...) Cred în puterea românilor de a se uni şi există şi numeroase dovezi istorice pentru asta. Va fi un drum anevoios în continuare cel către evoluţie, dar am încredere că vom avea capacitatea să îl parcurgem", susţine studentul.


Pe viitor, ca medic, se vede combinând activitatea din spital sau cabinet, cu cea de laborator, pentru că ar vrea să facă cercetare şi speră să găsească formula optimă, astfel încât să-i rămână timp şi pentru celelalte aspecte ale vieţii. Deşi e devreme să spună către ce ramură din medicină se va orienta, se simte atras de neurologie, iar pe partea ştiinţifică e pasionat de genetică şi imunologie, domenii pe care le vede ca fiind de mare viitor şi în laboratoarele din România.

Vlad e pasionat şi de cinematografie şi îi plac în special filmele clasice, dar iubeşte şi să asculte muzică ori să citească. Când programul îi permite, merge la teatru şi operă şi nu ratează niciun mare festival sau concert. E o fire sociabilă şi a păstrat legătura cu mulţi dintre colegii pe care i-a întâlnit cu prilejul concursurilor la care a participat. Îi place să călătorească, să urmărească tot felul de competiţii sportive, să joace tenis, să cânte la chitară şi să studieze diferite culturi, prin intermediul manifestărilor artistice de orice fel şi cu toate că face performanţă în domenii reale, spune că arta este cea care dezvăluie involuntar aspectele interesante ale unei societăţi.

abonare newsletter