Actualitate

13 lucruri FASCINANTE despre Cluj-Napoca. Străinii sunt UIMIȚI CÂND AFLĂ ASTA...

Din ce în ce mai mulți străini se arată interesați de Cluj, atât din punct de vedere istoric, cât și cultural sau datorită evenimentelor care adună anual sute de mii de turiști.

Sursă foto: Alex Ionas Sursă foto: Alex Ionas

Site-ul theculturetrip.ro a găsit și a expus 13 motive pentru care Clujul este fascinant.

„Nu atât de cunoscut ca municipiul București, Cluj-Napoca este o cutie plină de comori în România, care și-a câștigat locul ca un centru economic, cultural și al inovației, atât la nivel național, cât și internațional. Azi, Cluj este unul dintre cele mai efervescente orașe europene, cu un mediu multicultural care atrage atât turiști, cât și emigranți. De ce este Clujul atât de captivant? Aici sunt câteva motive”, este începutul articolului.


Cluj-Napoca are o vechime de 2.000 de ani

Cuvântul „Napoca” din denumirea orașului a fost numele citadelei romane construite pe teritoriul municipiului în urmă cu mai bine de 2.000 de ani. După ce au luptat cu dacii și au cucerit teritoriul regatului lor, romanii s-au așezat și au construit o citadelă în locul în care acum este centrul orașului. In secolele 1 și 2, Napoca a fost capitala noii provincii romane și unul dintre cele mai importante orașe din estul Imperiului Roman.

Un oraș cu trei nume

Cu toate că numele orașului este Cluj-Napoca, localnicii îi spun simplu ”Cluj”. Dar dacă privim plăcuțele de la intrare, trei nume vor fi dezvăluite: Cluj, Jolozsvar și Klausenburg. Kolozvar este versiunea în limba maghiară, în timp ce Klausenburg este varianta nemțească.


(Notă: autorul articolului a uitat să menționeze și cel de-al patrulea nume care apare pe plăcuțele de la intrările din Cluj, și anume varianta în latină).

Inima Transilvaniei

Cluj nu este denumit „Inima Transilvania” datorită poziției sale geografice, ci pentru rolul în dezvoltarea istorică și economică a regiunii. În secolul 18 și începutul secolului 19, când Transilvania făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, Clujul era capitala provinciei imperiului, un titlu neoficial pe care orașul în deține și în ziua de azi.


Capitala Tineretului

În anul 2015, Cluj a fost Capitala Europeană a Tineretului. Mai multe manifestații și evenimente au fost organizate de-a lungul anului, inclusiv prima ediție a festivalului UNTOLD, care a pus orașul pe harta tineretului. Fiind și al doilea centru universitar din țară, Clujul nu încetează să surprindă.

Cluj are o stradă plină de baruri

O treime din populația Clujului este formată de studenți proveniți din toată țara și Europa, atrași de studiul variat, de vivacitatea orașului și de toate oportunitățile pe care le oferă. Locul lor preferat în oraș este strada Piezisa, un drum plin de baruri unde puteți savura o băutură mult mai puțin decât în ​​centrul orașului.


Orașul artistic al viitorului

Cluj a fost inclus pe lista internațională orașelor artistice al viitorului.

Premieră mondială în Cluj

Aici se găsește prima cafenea cu design kinetic steampunk cu un design unic în lume.


Cluj are propriul său preparat local

Dacă întrebi localnicii ce mâncare tradițională ar recomanda, primul răspuns va fi Varză a la Cluj.

Praf de mumie și afrodisiace vechi de secole

Dacă ești student la medicină sau doar pasionat de remedii vechi, este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi: Muzeul Farmaciei, care îi introduce pe vizitatori în lumea leacurilor din secolul 16 până în secolul 19, când praful de mumie era una dintre principalele tratamente pentru boli. De asemenea, poți învăța cum se prepara elixirul dragostei.

Cel mai prietenos oraș din Europa

Un sondaj al Comisiei Europene privind prezența străinilor și dacă este bun pentru oraș, a clasat Cluj printre primii participanți. Clujul a înregistrat cea mai mare rată de acord cu 91% dintre localnicii săi având o perspectivă pozitivă asupra străinilor care vin sau locuiesc în oraș.

Cel mai curat aer din Europa

Cluj a ocupat primul loc în rândul a 100 de orașe mai mari din Uniunea Europeană în ceea ce privește calitatea aerului. Conform cercetărilor publicate de revista franceză We Demain în 2014, Cluj-Napoca și Edinburgh sunt singurele două orașe mari în care numărul mediu de zile de poluare a aerului care depășește nivelurile normale este zero.

Un cluster IT inovativ

Cu mai mulți ingineri IT pe cap de locuitor decât SUA, China, India sau Rusia, România se dezvoltă într-o destinație foarte atractivă pentru companiile IT. Cluj IT a fost infiintata in 2012, o companie bazata pe cluster creata ca o retea de companii IT si organizatii conexe. Scopul lor este creșterea competitivității și a creșterii în cazul serviciilor IT și al produselor utilizând produse și produse inovatoare.

Cea mai mare sală polivalentă din Sud-Estul Europei

Deschisă în 2014, Sala Polivalentă este cea mai mare și mai modernă de acest gen din sud-estul Europei. Poate găzdui mai mult de 7.000 de persoane pentru evenimente sportive și aproximativ 10.000 pentru un concert. De la deschidere, James Blunt, Julio Iglesias, Eros Ramazzotti, Lara Fabian și Moderne au susținut concerte în Sala Polivalentă. În 2017, a avut loc la Campionatul European de Gimnastică și la FIBA ​​EuroBasket 2017.

Etichete: cluj napoca turisti
Ultimele Stiri
abonare newsletter