Actualitate

PIAȚA CONSTRUCȚIILOR, LA PĂMÂNT! Cădere de 46% a vânzărilor de locuinţe în Cluj. VINE CRIZA?

În județul Cluj, scăderea e cu atât mai dramatică cu cât nimeni nu se aștepta și singura explicație ar fi oprirea creditării bancare.

Doar 600 de imobile au fost tranzacționate în septembrie, față de 1.300 în aceeași lună anul trecut. Scăderea pieței - într-un moment de creștere tradițională determinat de venirea studenților - este de 46%.

Potrivit informațiilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în septembrie 2018 au fost tranzacționate în toată țara 42.522 de imobile, cu 26% mai puțin față de luna septembrie 2017.


Scăderea e constantă și prin raportare la lh a august, când, la nivel național au fost vândute 40.576 de imobile, cu 29% mai puține comparativ cu anul 2017. În cifre, procentul se traduce printr-o scădere a numărului de imobile (apartamente, case și terenuri) tranzacționate cu 16.410 față de luna august a anului 2017.

O analiză ANEVAR - asociație a evaluatorilor de imobile - făcută pe baza evaluărilor necesare pentru finanţare prin credit bancar arăta că piaţa imobiliară din Cluj dă semne de slăbi­ciu­ne după ce, în ultimii trei ani, a avut o viteză dublă de creştere a preţurilor faţă de Bucureşti.


Potrivit analizei, comunicată în luna octombrie, valoarea medie de piaţă a unui me­tru pătrat de apartament din Cluj a înregistrat în trimestrul al doilea din 2018 prima scădere - e drept, numai de 0,1%, dar totuși scădere - după creşteri constante din 2016 încoace.

În ultimii trei ani, preţurile apartamentelor au crescut la Cluj cu 35%, pe când în Bucureşti cu doar 17%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter