Actualitate

Fotografii inedite din CLUJUL VECHI. Piaţa Mihai Viteazu, aşa CUM NU AȚI VĂZUT-O NICIODATĂ! - GALERIE FOTO

Neglijată în ultimii ani, piaţa Mihai Viteazu a avut o istorie zbuciumată, marcată de schimbări majore, vizibile în fotografii de epocă. Uite ce au surprins fotografii vremii, de la 1880, până în 1976.

Fotografiile - unele dintre ele aflate în colecţia Bibliotecii Judeţene Cluj - suprind transformările prin care a trecut piaţa din 1880, când aceasta a fost pentru prima dată imortalizată cu ajutorul unui aparat fotografic, până în anii de după instalarea statuii.

Fotografiile redau atmosfera zonei în câteva dintre momentele cheie ale evoluţiei oraşului, cum ar fi demolarea vechilor clădiri și ridicarea palatelor de pe Someş, sau în zile obişnuite, în care spaţiul era folosit ca piaţă de legume.


Într-una dintre fotografii se observă un detaliu inedit: casa aflată în centrul pieţei, demolată în 1960 cu ocazia reamenajării acesteia.

Până în 1919, piaţa nouă a oraşului a purtat numele lui István Széchenyi,conte de Szécheny, celebru om politic şi istoric din Imperiul Habsburgic, devenit, la un moment dat, ministru al Transporturilor. Poate din acest motiv, prin piaţă a trecut un timp o cale ferată, ce a fost desfiinţată din cauza mai multor accidente dezastruoase, în care mulţi clujeni şi-au pierdut vieţile.


Oricum aceasta a fost mereu un punct de întâlnire al negustorilor cu muşterii şi un punct de interes pentru elita clujeană, pentru care a funcţionat în piaţă un club de scrimă, într-o clădire care a mai găzduit muzeele de istorie, respectiv etnografic.

În altă fotografie, se vede, la intersecţia cu strada Croitorilor, clădirea din capătul estic al pieţei, construită în 1830, care a adăpostit sala de scrimă a oraşului. După 1867, la etajul clădirii, a fost amenajat Muzeul istoric „1848”. După Primul Război Mondial, clădirea a găzduit Muzeul Etnografic Român. Clădirea a fost demolată în 1930, cu ocazia reamenajării pieţei.


După Unirea din 1918, numele pieţei a fost schimbat în „Mihai Viteazu”, în cinstea marelui domnitor român care a reuşit să unească ţările române.Ulterior, după 1970, în central pieţei a fost instalată o statuie ecvestră a marelui conducător de oşti, care acum este într-un proces de reabilitare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter