Actualitate

Protest la Cluj-Napoca în urma modificărilor aduse legilor justiţiei

Câteva zeci de persoane au protestat paşnic, luni, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, împotriva deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a stabilit obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice atunci când acestea se desfăşoară în pieţe ori pe căile publice.

Cei aproximativ 100 de oameni s-au strâns începând cu ora 19,00 în centrul municipiului Cluj-Napoca şi au discutat despre acest subiect, diferiţi participanţi luând cuvântul cu ajutorul unei portavoci.

'Decizia nu face altceva decât să limiteze un drept constituţional. Drepturile constituţionale nu se negociază. Cetăţenii români au dreptul oricând să se adune şi să îşi strige părerile public. Fie că este vorba de un cetăţean, fie că este vorba de sute de mii. Aceste drepturi nu se negociază', a afirmat una dintre persoanele care au participat la protest, la îndemnul căreia oamenii au început să scandeze 'Libertate, libertate'.


Cei adunaţi în Piaţa Unirii au adus cu ei un banner pe care scria 'Fără penali' şi un afiş de mari dimensiuni pe care era scris 'Refuzăm să fim conduşi de oameni necinstiţi, cu condamnări penale pentru furt de voturi şi furt din banii cetăţenilor. Cerem demisia tuturor penalilor din Parlament'.

Protestul a durat aproximativ două ore.


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis, luni, un recurs în interesul legii şi a stabilit că există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice atunci când acestea se desfăşoară în pieţe ori pe căile publice - drum public, parte carosabilă şi trotuar - sau în locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

În luna iulie, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti a sesizat ÎCCJ în legătură cu existenţa unei practici neunitare în instanţe cu privire la modul în care trebuie interpretate şi aplicate prevederile art. 3 din Legea 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, mai precis sintagma "cele care se desfăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor sau a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat".

Ultimele Stiri
abonare newsletter