Actualitate

Ce spun studenții de anul I despre Cluj?

În fiecare an, numărul tinerilor care se înscriu la facultățile din Cluj-Napoca este din ce în ce mai mare. Mulți dintre ei vin din diferite colțuri ale țării și chiar din străinătate. Viața de student, un oraș nou, prieteni noi, poate să aibă un impact diferit pentru fiecare persoană în parte.

Câțiva studenți de anul I și-au spus impresiile, după o săptămână și jumătate după ce au început facultatea.

Autobuzele circulă bine

Sorin Chiperi este din Iași și este student la Facultatea de Litere, la secția Literatură Universală și Comparată. Pe Sorin l-au uimit oamenii prietenoși și cât de bine circulă mijloacele de transport în comun.


„Clujul mi se pare un oraș colorat, plin de viață. Mereu se întâmplă ceva, undeva. Oamenii sunt săritori când le ceri ajutorul. Am fost uimit de cât de bine e pusă la punct infrastructura mijloacelor de transport în comun. Sunt multe și circulă repede, la timp. Benzile dedicate ajută foarte mult la asta”, a spus Sorin.

Diversitatea e la ea acasă

Theodora Csucsak este studentă la Facultatea de Artă și Design, secția Foto-Video. Fiind de mică o fire artistică și având un stil de îmbrăcăminte mai ieșit din comun, au fost mereu aruncate asupra ei priviri ciudate în Târnăveni, micul orășel din care provine. Însă simte că în Cluj și-a găsit locul.


”Clujul m-a pasionat foarte mult încă dinainte să mă mut aici pentru că sunt foarte multe evenimente care susțin comunicarea între studenți. Plus sunt foarte multe posibilități. Poți să afli foarte multe lucruri noi, cu care eu nu sunt obișnuită, fiind dintr-un oraș mai mic. Plus că sunt autobuze multe după care nu trebuie să aștepți. De asemenea, îmi place că te poți exprima din punct de vedere vestimentar cum dorești și nimănui nu-i pasă. Eu am fost foarte mult judecată din cauza asta. Aici poți să îți exprimi gândurile, ideile și chiar să fie apreciate. Am aplicat pentru voluntariat și am realizat că ajută să ai o viață mai ușoară, fiindcă e greu să fii timid într-un oraș mare”, a explicat Theodora.

Liniștea din aglomerație

Teona Farmatu a venit din Piatra Neamț pentru a studia la Facultatea de Litere, secția Română-Franceză și a găsit aici o liniște care îi face sufletul să tresalte.


„Încă sunt foarte bulversată pentru că am foarte multe cursuri, multe suprapuneri și nici nu îi cunosc prea bine pe colegi. E destul de greu să găsesc atât străzile din Cluj cât și sălile din facultate. Dar cred că am făcut o alegere foarte bună, iar Facultatea de Litere este una frumoasă și nu regret deloc că am ajuns aici. În prima săptămână am fost voluntar la Festivalul Internațional de Carte Transilvania și nu aș fi putut să îmi încep mai bine viața de student decât așa, mai ales că a avut loc în prima săptămână. Mi se pare aglomerat, dar dincolo de agitație există o oarecare liniște în Cluj, iar asta mă face să mă simt foarte bine. Aștept să văd cum mă va mai surprinde Clujul”, a mărturisit Teona.

Oameni deschiși la minte

Alexandru Ciobotaru a fost surprins de ușurința cu care clujenii gândesc în afara cutiei.


„Oamenii din Cluj sunt mult mai diferiți, întrucât sunt mai aproape de occident. Sunt foarte deschiși la minte și fiecare poate să fie el însuși și astfel se dezvoltă sentimentul de acceptare în societate. Traficul este destul de aglomerat fiind unul dintre marile orașe. Facultatea este locul unde ne petrecem marea parte a zilei sau deloc. Depinde de fiecare cât vine la cursuri. Însă, pe lângă facultate sunt multe evenimente, proiecte și ocazii de a cunoaște oameni noi din toate părțile, cu ajutorul cărora să strângi noi amintiri”, a povestit studentul.

Alexandru Ciobotaru este din Focșani, județul Vrancea iar în prezent este student la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, departamentul de Științe Politice.


 

Etichete: cluj studenti
Ultimele Stiri
abonare newsletter