Actualitate

România în 100 de fețe. Proiect artistic inedit al elevilor de la Liceul "Onisifor Ghibu" - FOTO

Un perete al Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu" a fost folosit drept pânză pentru cea mai nouă pictură murală colaborativă a Clujului. Pe parcursul acestei săptămâni, artiștii stradali Kero și Ocu au lucrat alături de 100 de voluntari și au pictat împreună acest mural.

Portretele a 100 de personalităţi marcante ale României au fost pictate de doi artişti stradali pe un perete cu o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi, la Liceul Teoretic 'Onisifor Ghibu' din Cluj-Napoca.

Proiectul de artă murală este dedicat Centenarului, iar reprezentantul asociaţiei care l-a organizat a explicat, vineri, la evenimentul de prezentare, că s-a dorit reconfigurarea hărţii României prin personalităţile ei, care au conturat-o timp de secole.


“Ne-am dorit să includem oameni care și-au lăsat amprenta în cele mai diverse domenii, de la știință la politică, de la literatură până la sport. Toate acestea pentru a crea un proiect care să fie mai aproape de nevoile comunității clujene și a tinerilor din oraș, debutand cu  un eveniment care iese din tiparele activităților Centenare cu care ne-am obișnuit”, spun elevii de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu".

Personalităţile ale căror portrete au fost pictate au fost alese nu doar din ultima sută de ani, ci din istoria mai îndelungată a României. Printre chipurile care se regăsesc pe peretele liceului se află cele ale domnitorilor Mihai Viteazu şi Ştefan cel Mare, ale lui Avram Iancu, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, George Enescu, Amza Pellea, Toma Caragiu, Sextil Puşcariu, Onisifor Ghibu, Constantin Brâncuşi, Nicolae Grigorescu, Lucian Pintilie, Regina Maria.


Vineri dimineaţa, inclusiv primarul Emil Boc a venit în curtea şcolii unde a desenat profilul istoricului Vasile Pârvan.

“Sunt impresionat de maniera în care tinerii de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu au înțeles să sărbătorească Centenarul, lăsând în urma trecerii lor prin școală o lucrare de artă contemporană ce îmbină prezentul cu moștenirea celor 100 de ani de istorie a României și totodată, pune în centru Omul. 100 de personalități care au marcat decisiv identitatea și cultura noastră le zâmbesc celor 1900 de elevi ai Liceului Onisifor Ghibu, de pe lucrarea realizată de artistul Kero Zen alături de elevi, profesori și invitați. Am fost onorat să particip la imprimarea pe lucrarea murală a profilului marelui nostru istoric, Vasile Pârvan”, a spus Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter