monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cum a ajuns o bucăţică de Cluj pe cea mai frumoasă insulă din Grecia

Skiathos, considerată cea mai verde insulă grecească, atrage turişti din toate colţurile lumii nu doar prin frumuseţea plajelor, ci şi prin cele peste o mie de taverne, una dintre ele este cea a unei clujence care a adus pe tărâmul grecesc o parte din România şi poate fi recunoscută imediat după steagul tricolor care flutură la intrare.

Dincolo de ce spun unii sau alţii despre legendele ei, localnici sau turişti, toţi susţin că Skiathos este cea mai verde insulă grecească şi poate că tocmai de aceea şi cea mai frumoasă. Cel puţin una dintre plajele sale este în top 10 european sau chiar mondial, conform specialiştilor. Skiathos este o insulă din Marea Egee, de numai 14 km lungime şi 4 lăţime.


Una dintre atracţiile insulei îl reprezintă şi restaurantul unei clujence din Băişoara, Ana Maria Capra, care spune că împarte în inima sa Apusenii şi mările Greciei, dar care va rămâne mereu îndrăgostită de România. Iar semnele cele mai vizibile sunt faptul că l-a învăţat limba română pe soţul grec, Hristo, la fel cum l-a învăţat şi pe fiul său, Teodorus, născut în Germania. Dar cel mai important semn poate că este drapelul României, care flutură la intrarea în local.

"Sunt foarte patrioată, eu nici nu mă gândeam să nu am steagul românesc atârnat la taverna mea. Mulţi nu văd steagul când intră şi-l văd când pleacă. Dar le spun eu că este steagul şi atunci, merg şi fac poze şi-s foarte încântaţi că văd steagul nostru aici. Îmi place foarte mult în România şi visul meu este să termine şcoala fiul meu şi să vin aici 6 luni şi să stau acolo 5 luni. Aceste este visul meu, să mă mut acolo înapoi", spune Ana Maria Capra, în vârstă de 44 de ani, potrivit Agerpres.

De 14 ani este în Grecia, cu familia sa, după ce alţi 10 ani a lucrat ca bucătar în Germania. De 6 ani lucrează la propria tavernă, la care în fiecare an, mărturiseşte clujeanca, ajunge şi actorul Florin Piersic.

"Este foarte greu să ai o tavernă în Skiathos pentru că e concurenţă foarte mare şi dacă nu faci lucruri de calitate, dacă mâncarea nu e bună... Trebuie să fii atent la orice, că sunt peste 1.000 de taverne în Skiathos. Ne străduim să facem mâncarea să fie bună, clienţii să se simtă bine la noi. Şase luni lucrăm timp de 14-15 ore pe zi, din aprilie până în octombrie. Fiul meu, care are 18 ani, este foarte implicat aici, munceşte foarte mult şi abia aştept să-mi iau şi eu concediu. Florin Piersic vine în fiecare an, a fost domnul Ioan Bocşa, vin foarte mulţi", susţine Ana Maria.

Tot ea explică de ce un turist ar trebui să aleagă insula Skiathos.

"În primul rând, Skiathos este o insulă foarte frumoasă, verde. Pentru români reprezintă o facilitate, pentru că un zbor din Bucureşti sau din Cluj durează o oră şi 20 de minute. E foarte comod. Şi sunt foarte multe de văzut aici. O grămadă de plaje, poţi să mergi peste tot, e accesibilă oriunde şi oricând unui turist. Insula este foarte mică, 14 km lungime, 4 lăţime, în două-trei zile ai făcut toată insula. E foarte frumos, mie îmi place pentru că nu e ca alte insule, nu este o insulă seacă, e verdeaţa, pinii sunt până în plajă. Este muzeul Papadiamantis, un scriitor şi un poet din Skiathos, pot să viziteze muzeul naval, pot să viziteze o grămadă de mănăstiri, aici sunt foarte multe, să se plimbe prin oraş, că e foarte frumos, cu străduţe mici", continuă Ana Maria Capra.