Actualitate

Vernisaj Teodor Botiș cu 100 de tablouri și peste o sută de invitați

Expoziția de la Muzeul de Artă are trei repere: 80 de ani de viață ai artistului, 60 de ani de evoluție creatoare și e dedicată celor 100 de ani de la Marea Unire

Înconjurat de peste o sută de invitați, pictorul clujean Teodor Botiș a vernisat aseară o expoziție cuprinzând 100 de tablouri, rezultatul unei selecții din creațiile ultimilor 15-20 de ani.

Teodor Botiș le-a mulțumit tuturor prietenilor care au făcut posibilă evoluția creației.


"E o expoziție cu 100 de lucrări dedicate Marii Uniri. Pe lângă această sărbătoare care este Unirea, este și sărbătoarea mea. Că am împlinit 80 de ani. Deci se cumulează cele două evenimente. Lucrările sunt realizate în ultimii 15-20 de ani. Eu, ca pictor, susțin că pictura este o încununare a vârstei maturității. Eu cred că perioada dintre 60 și 80 de ani poate fi o încununare a eforturilor creatoare, când maturitatea și experiența pot să ducă la sinteze fericite", spune Teodor Botiș.

Printre prietenii menționați se numără Mitropolitul Bartolomeu, Marin Sorescu, cel care a apărut într-o seară de Crăciun, Nichita Stănescu, cel care i-a dat ocazia să se uimească, Aurel Rău, prietenul de-o viață.


Dintre "musafiri" au vorbit poeții Horia Bădescu și Aurel Rău.

Teodor Botiş (n. 20 august 1938, Gherla, judeţul Cluj) a frecventat cursurile secţiei de pictură a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj (promoţia 1962), la clasa profesorului Aurel Ciupe, formația sa artistică desăvârșindu-se în cadrul unei specializări urmate în anul 1964, sub îndrumarea maestrului Corneliu Baba. A desfăşurat o intensă activitate didactică în învăţământul superior de artă clujean, mai întâi la Facultatea de Desen din cadrul Institutului Pedagogic (1962-1973), apoi la catedra de pictură a Institutului „Ion Andreescu” (1974-1994). Ca membru al Filialei Cluj a Uniunii Artiștilor Plastici din România (din 1969), a deschis o serie importantă de expoziții personale și a participat la expozițiile regionale și județene, fiind prezent și în peste 200 de manifestări expoziționale de grup. A fost distins cu numeroase ordine, premii şi diplome de excelenţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter