Actualitate

A murit poetul Vasile Dâncu din Runcu Salvei, tatăl sociologului și politicianului Vasile Sebastian Dâncu

Cunoscut în Țara Năsăudului ca poet țăran, Vasile Dâncu din Runcu Salvei a trecut în eternitate în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 79 de ani.

sursa foto mesagerul.ro sursa foto mesagerul.ro

Potrivit mesagerul.ro, cel a care a scris poezii și a trăit mai toată viața pe un deal din satul natal a fost tatăl sociologului Vasile Sebastian Dâncu, politician, lider PSD și fost membru al Guvernului.

Născut în ziua a 11-a din luna lui Florar a anului 1939, Vasile Dâncu a descoperit intuitiv poezia pe care o ridica la rang de "soață" de mai bine de o jumătate de secol.


Așa a ajuns membru al Uniunii Scriitorilor din România ori colaborator al prestigioaselor reviste literare "Tribuna", "România Literară" și "Steaua", pentru a demonstra că nu a rămas doar un om ce cultivă pământul, ci și mințile celor însetați de dorul poeziei.

Simplitatea lui a fost unul din „atuurile” ce l-au recomandat în viață, comunitatea locală dăruindu-i în 2009 titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Runcu Salvei, fiind, de altfel, primul titlu de acest fel acordat în localitatea de pe Valea Idieciului.


Vasile Dâncu este tatăl sociologului și politicianului Vasile Dâncu și unchi al scriitorului și șefului editurii ”Școala Ardeleană”, Vasile George Dâncu. 

Vasile George Dâncu a scris pe pagina sa de socializare: 


A fost un fenomen: un țăran autodidact care și-a depășit condiția. A plecat din sat de două ori: prima dată să intre în Istoria Literaturii și Acum. Sper ca Dincolo să fie acea lume pe care a trăit-o, a visat-o și scris-o în cărți!
„Chiar de n-am acoperire-n aur
pentru multe
din versurile mele
tu iartă-mă, zeiță,
sunt truditor cu sapa.

Lasă-mă la miezul
fiecărei nopți
când nimeni nu-i în templu
să vin și să-ți închin
a mea pentru tine
de laudă cântare.”
(Pentru Minerva)

Etichete: poet vasile dancu
Ultimele Stiri
abonare newsletter