Actualitate

ANAF va soma românii să-și plătească datoriile pe ultimii cinci ani

Toţi datornicii persoane fizice vor fi somați să-și plătească toate datoriile către stat din ultimii cinci ani. Fiscul va centraliza până în octombrie ce datorii au strâns românii în ultimii cinci ani, urmând ca toţi să primească decizii de impunere până la data de 15 noiembrie.

Guvernul s-a văzut cu traista cam goală și s-a gândit recent să „strângă cureaua”. Nu de la bugetele lor, ci tot de la cetățeni.

Unii cetățeni deja s-au trezit cu popriri pe conturi și sunt somați să plătească cât mai repede sumele restante pe care înainte nu le știa să le datoreze statului.


ANAF va termina până în luna octombrie centralizarea datoriilor pe care le au persoanele fizice la stat, urmând ca, toţi oamenii care au restanţe să primească decizii de impunere pentru datoriile cumulate în ultimii cinci ani, cu doi ani în plus ca până acum. Până pe 15 noiembrie ar trebui ca toți datornicii să primească decizii de impunere și să vadă negru pe alb câți bani trebuie să scoată din buzunar. Potrivit ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici, ai timp să-ți achiți datoriile până în martie 2019.

De asemenea, Eugen Teodorovici îți propune și un târg bun, în cazul în care reușești să plătești datoria înainte de termenul limită. „Dar dacă respectivii contribuabili plătesc până la final de decembrie, atunci vom propune un discount zic eu substanţial, nu 5%, minim 10%, categoric”, a declarat acesta.


Argumentul din spatele deciziei este acela că ministrul Finanțelor își dorește ca 2019 să înceapă curat, iar până atunci ar trebui clarificate și curățate toate problemele actuale.

Contribuabilii persoane fizice au datorii către stat de 14-15 miliarde de lei acumulate în ultimii cinci ani, iar Ministerul Finanţelor vrea să stimuleze achitarea lor anul acesta, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.


Recuperarea acestor sume face parte din soluţiile găsite pentru menţinerea deficitului bugetar sub 3% în 2018.

Începând din acest an, persoanele fizice trebuie să depună o Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate. Termenul limită pentru depunerea documentului a fost 31 iulie 2018. Începând cu anul 2019, Declaraţia Unică se va depune exclusiv online.

Ultimele Stiri
abonare newsletter