monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Scandalul manualelor continuă. Specialiștii au găsit greșeli și în cărțile de istorie pentru clasa a VI-a

Membrii unei asociații din domeniul istoriei au analizat manualele de istorie și spun că au descoperit mai multe greșeli. Deja se știe că și alte cărți pentru elevi conțin erori majore, dar încă nu se știe cum se va rezolva situația.

Sursă foto: www.radiocluj.ro

Grupul de lucru, desemnat de Societatea de Științe Istorice din România pentru a analiza manualul de Istorie de clasa a VI-a publicat de Editura Didactică și Pedagogică, a constatat că manualul analizat conține 4 abateri de la programa școlară, deficiențe de calibrare și selecție a informației, erori factuale, deficiențe de terminologie, inadecvări ale materialelor didactice și ale activităților de învățare, precum și un număr prea mare de greșeli lingvistice, de scriere și de tehnoredactare. Aceste deficiențe eclipsează aspectele pozitive, care nu lipsesc cu totul din conținutul manualului analizat.

„Pe baza informațiilor disponibile la această data, nu se poate aprecia care dintre aceste neajunsuri se datorează autoarei manualului și care sunt datorate Editurii Didactice și Pedagogice”, au transmis reprezentanții Societății de Științe Istorice Din România.


Manualele de geografie blocate, de istorie nu se știe nimic

Desigur, la nivel local nu se pot lua decizii în ceea ce privește manualele. Reprezentanții inspectoratului școlar așteaptă ordine directe de la minister. Momentan, distribuirea manualelor de geografie este blocată, iar despre manualele de istorie încă nu se știe nimic.

 „De istorie nu știu. De geografie știu, manualele sunt blocate momentan și am înțeles că se tipărește din nou. Dar asta nu este decizia noastră, ci e la nivel național. În ceea ce privește manualele nu am avut semnale că ar fi greșite. Dar dacă specialiști au spus asta, nu zic că nu e posibil. Dacă a fost posibil la geografie, de ce nu ar fi și la istorie?”, a spus Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean.


Probleme generale în ceea ce privește greșelile din manuale

„Erori au fost semnalate nu doar la manualul de istorie, ci și la manualele de la alte discipline (deocamdată manualele de geografie, biologie și matematică, dar lista este deschisă); această constatare la îndemâna oricăruia dintre noi umple de ridicol pe aceia care încearcă să ne convingă că în cazul fiecărui manual este vorba de un caz special, izolat, singular, și că răspunderea revine doar autorilor de manuale. Nu se pune problema de a exonera pe autorii de manuale care au greșit, uneori flagrant. Este însă evident că avem de-a face cu un sistem rău conceput și prost manageriat, care garantează eșecul și pentru care răspunderea se plasează la un cu totul alt nivel”, au transmis reprezentanții Societății de Științe Istorice din România.