Actualitate

OPINIE De ce floreștenii protestează doar pe Facebook?

Titlul este o întrebare la care eu aș vrea să primesc un răspuns. Fiindcă nu l-am găsit.

Problemele comunei Florești sunt multe. De la aglomerație, la canalizare, la blocuri construite între case, la autorizații de construcție aruncate în stânga și în dreapta, la fel cum ai arunca bani la lăutari să bage o melodie „de dragoste și dor”.

Oamenii petrec ORE întregi în trafic. Se fac promisiuni peste promisiuni în legătură cu centuri ocolitoare, cu metrouri, cu OZN-uri, dar, în fond și la urma urmei, se stă. Șansele să ajungi mai repede PE JOS acasă după o zi lungă la serviciu cresc exponențial pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni se mută în dormitorul Clujului.


Floreștiul se afundă la propriu în mizerie ori de câte ori plouă, fiindcă refulează canalizările. Iar oamenii sunt revoltați. Dau vina pe Șulea. Îl atacă, îl înjură și își varsă frustrările, necontenit pe rețelele de socializare. Pare că populația s-a trezit și va merge în masă la vot, desigur, doar să aibă pe cine să voteze. Sunt oameni care luptă zi de zi cu sistemul. Care fac plângeri, care apelează la autorități, care își sacrifică timpul lor liber pentru a aduce un pic de speranță în viețile floreștenilor.

Însă sunt doar o mână de oameni. Restul, par nepăsători. Se plâng pe rețelele de socializare, scriu jurnaliștilor, îi roagă să afle informații, să scrie articole, să îi ajute, să scape cumva de condițiile în care trăiesc. Spun că vor ca Floreștiul să fie mai mult decât un dormitor. Or, acesta a fost și sloganul protestelor care s-au organizat în ultimele săptămâni. Proteste la care, au fost prezente câteva zeci de persoane. Fiindcă oricât de mult se plâng pe rețelele de socializare, când e momentul să facă ceva, orice, nu se pot desprinde de ecranul telefonului sau cel al laptopului.


La ultimul recensământ, cifra locuitorilor din Florești era de peste 22.000 de mii și e în creștere. Se vehiculează, însă, că această cifră poate fi acum de trei ori mai mare. Și atunci? De ce doar treizeci de oameni au ieșit din casă să își scandeze nemulțumirile în fața Primăriei? De ce la ultimele trei proteste au fost cam aceeași oameni? Majoritatea cei care chiar încearcă să producă o schimbare, care participă la ședințele de consiliu, care au strâns semnături, care chiar încearcă să ajute presa, nu doar se plâng că nu au current pe stradă de trei zile.

Așadar, întrebarea rămâne. De ce floreștenii protestează doar pe Facebook?


 

Etichete: proteste floresti
Ultimele Stiri
abonare newsletter