Actualitate

Sute de accidente, zeci de morți în Cluj. Statisticile sumbre ale județului rezultate din inconștiența participanților la trafic

Neatenție, consum de alcool, neadaptare la condițiile de drum, toate acestea sunt cauzele numeroaselor accidente care au loc anual în județul Cluj. Cu toate că numărul lor a scăzut față de anul trecut, morți încă sunt, oameni încă ajung răniți grav în spitale, iar polițiștii se luptă cu cei care își spun „mie nu mi se poate întâmpla”.


Reprezentanții IPJ Cluj au declarat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri că într-adevăr, numărul accidentelor pe raza municipiului și a județului au scăzut față de anul trecut. Unul dintre principalele motive pentru care au avut loc mai puține incidente în trafic este montarea pragurilor de sol pe strada Frunzișului și pe Calea Turzii, unde șoferii circulau cu viteze incredibile, iar accidentele erau la ordinea zilei.

 


Statistici care trebuie să tindă spre zero

 

Totuși, polițiștii s-au implicat într-un proiect european, EDWARD, care vizează siguranța rurieră și are ca scop conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la trafic să fie preventivi atunci când se deplasează pe drumurile publice, indiferent dacă sunt șoferi sau pietoni. Astfel, în doar două zile ale acestei campanii, au fost aplicate 335 de contravenții.


Din spusele reprezentanților IPJ, majoritatea accidentelor au loc fiindcă șoferii nu sunt atenți, iau mâna de pe volan, butonează telefonul. Și, desigur, alcoolul este un factor extrem de important în producerea unui dezastru.

Astfel, doar în acest an pe drumurile publice ale județului Cluj au avut loc 274 de accidente grave din care au rezultat decesul a 38 de persoane și rănirea gravă a 291 de participanți la trafic.


Cinci accidente grave în două săptămâni, majoritatea din cauza alcoolului

În cadrul conferinței de presă, reprezentanții IPJ au dat câteva exemple de accidente grave care au avut loc doar în ultimele două săptămâni pe raza județului Cluj. Accidente în care au murit oameni, de cele mai multe ori, nevinovați. Accidente care au avut loc pe fondul consumului de alcool.

În data de 5 septembrie, pe raza localității Borșa, o mamă și o fetiță care se plimbau pe marginea drumului au fost spulberate de un șofer băut. La sosirea polițiștilor, s-a constatat că acesta avea o alcoolemie de 1,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, 3,40 mg de alcool în sânge. Mama a murit a doua zi pe patul de spital, lăsând o fetiță orfană.


 

Câteva zile mai târziu, la data de 9 septembrie, un TIR care transporta substanţe inflamabile pentru industria auto s-a răsturnat pe centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca, de la Vâlcele – Apahida, şoferul fiind băut. Un butoi cu o tonă de substanţă s-a scurs pe carosabil. Oamenii legii au intervenit și au reușit să evite un dezastru. Șoferul  avea o alcoolemie peste 1,20 mg/ l.


În data de 11 septembrie, un șofer a făcut o depășire neregulamentară, răsturnând mașina în care se afla el, o femeie și doi copii. Femeia a decedat.

Două zile mai târziu, un tânăr de 22 se ani nu a oprit la semnalul polițiștilor. În timpul urmăririi, acesta a pierdut controlul și s-a răsturnat de la o diferență de nivel de circa 5 metri. Poliţiştii au stabilit că tânărul avea o alcoolemie de 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În data de 17 septembrie, un bărbat, de 66 ani, din comuna Suatu, în timp ce conducea un autoturism pe DC 48, pe raza localității Suatu, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare într-o curbă la stânga, intrând într-un șanț lateral. În urma accidentului, pasagerul din dreapta șoferului a decedat. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului, fiind identificat de polițiștii de la Poliția Mociu la domiciliul acestuia. Acesta avea o alcoolemie de 1,50 mg/l în sânge.

"Sper ca opinia publică, cetăţenii să fie cât mai responsabilizaţi, cât mai conştientizaţi cu privire la accidentele de circulaţie care au loc zi de zi. Sunt siderat să văd multitudinea accidentelor de circulaţie, sunt siderat să văd inconştienţa oamenilor care, sub influenţa băuturilor alcoolice, urcă la volan, punând în acest fel în pericol viaţa unor oameni nevinovaţi care sunt cu ei în maşină şi viaţa altor oameni la fel de nevinovaţi pe care îi întâlnesc pe drumurile publice", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, Mircea Ion Rus.

Pietonii, cei mai vulnerabili participanți la trafic

Reprezentanții IPJ au declarat că în multe dintre accidente sunt implicați și pietoni, care sunt cei mai vulnerabili participanți la trafic.

Astfel, în acest an au avut loc 92 de accidente grave care au implicat pietoni. Dintre acestea, în 25 dintre cazuri au fost vinovați pietonii, fiindcă au traversat neregulamentar. Numărul accidentelor a fost cu 9 mai mare față de anul trecut.

În 2018 au fost aplicate 2507 sancțiuni pentru traversare neregulamentară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter