Actualitate

Terapia prin artă face minuni la Cluj. Câțiva artiști clujeni înveselesc pacienții din spitale

Din dorința de a face viața mai frumoasă și zilele mai ușor de dus a pacienților internați în spitale, artiștii din cadrul echipei Create.Act.Enjoy petrec în fiecare an câteva săptămâni prin spitalele clujene, încercând să smulgă zâmbete persoanelor internate, cadrelor medicale, dar și vizitatorilor.

Cu scopul de a îmbunătăți starea emoțională a celor internați în spitale, Asociația Create.Act.Enjoy au creat programul „Terapie prin Artă”, care a ajuns în acest an la cea de-a șasea ediție și a fost desfășurat în spitalele clujene.

Tineri entuziaști și terapie prin artă

În urmă cu șase ani, un grup de tineri artiști plini de energie, au creat un proiect prin care să aducă mai aproape de pacienții din spitalele clujene teatrul și arta spectacolului.


„În 2012 terminasem facultatea de doi ani, eram o gașcă de cinci actori, regizori și un fotograf. Am găsit un col de proiecte, care așa se și numea, Terapie prin artă, se căutau cinci proiecte care să fie implementate în cinci proiecte din țară și puteai să aplici cu diverse activități. Putea să fie pictură, muzică, dar și teatru și artele spectacolului. Am scris proiectul, am scris finanțarea respectivă și în 2012, o lună de zile am stat la Spitalul de Recuperare și am lucrat cu pacienții, cu cadrele medicale, am testat foarte mult la acea primă ediție, dar cumva ce cred că a făcut diferența și a ajutat ca proiectul să meargă în continuare e că am gândit toate activitățile în așa fel încât să implice activ și pacienții și personalul medical, dar și vizitatorii, dacă îi întâlneam. Atunci ei nu erau puși în postura de simpli spectatori, ci puteai să ia parte sută la sută. Am avut scenarii scrise de ei, filme regizate de ei”, explică Diana Buluga, unul dintre inițiatorii proiectului Terapie prin artă.

Proiectul a crescut de la an la an

După prima ediție, tinerii artiști au decis să continue cu proiectul, ajungând să aplice Terapia prin artă la patru spitale din Cluj-Napoca.


„După 2012, pentru că ne-a plăcut foarte mult și fiindcă feedbackul din partea spitalului a fost unul foarte bun am zis că putem să continuăm și cu a doua ediție. După cea de-a doua ediție nu am mai avut niciun fel de nesiguranțe, am știut că asta este ceva ce vom face în continuare. A crescut de la an la al și am ajuns acum să avem patru spitale partenere. Activitățile s-au diversificat foarte mult. An de an introducem elemente noi. De exemplu, una dintre premierele de anul acesta a fost un atelier de Realitate Virtuală, în cadrul căruia pacienții au putut să călătorească, să viziteze țări sau să intre în mediul subacvatic sau să zboare și le-a plăcut teribil. E clar una dintre activitățile care va fi păstrată și în anii următori”, povestește Diana Buluga.

Recunoscuți la nivel național

După șase ani de muncă, proiectul artiștilor clujeni a ajuns să fie recunoscut la nivel național și astfel nominalizat la premiile COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice), eveniment care a fost gândit pentru a face cunoscute publicului larg proiectele frumoase din domeniul sănătății.


„A fost și pentru noi o surpriză. Suntem nominalizați cu proiectul Terapie prin artă la cea mai bună campanie din sănătate. Premiile vizează proiecte din anul 2017, sunt 4 proiecte nominalizate. În 24 septembrie vom afla rezultatele și sunt două premii. Unul este acordat de un juriu, iar celălalt este acordat de public, pentru că oricine poate vota unul dintre cele patru proiecte. Zic că este o surpriză pentru că este vorba de o gală care se desfășoară la nivel național și asta nu poate să însemne decât că proiectul nostru a reușit să iasă cumva din zona Clujului și să fie vizibil și dincolo de Cluj”, a adăugat actrița.

În acest moment, echipa cuprinde peste 30 de artiști și peste 30 de voluntari, iar echipa organizațională este formată din: Cristian Pascariu, care e regizor de film și coordonează momentele artistice itinerante, Raluca Bugnar care e coordonator de voluntari și trainer de terapie prin artă, Diana Buluga care e coordonatorul artistic al programului și trainer și Alexandra Felseghi care coordonează atelierul de muzică, dar se ocupă și de broșura fiecărei ediții. Însă ei sunt mereu în căutare de persoane noi, care să se alăture proiectului Terapie prin artă, în special pe parte de organizare, fiindcă se extinde din ce în ce mai mult, mai ales că de anul viitor, un nou spital va fi inclus în program.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter