Actualitate

Septemberfest, cel mai longeviv festival clujean, a ajuns la două decenii de existență

Anul acesta, Septemberfest împlinește 20 de ani de existență. A rezistat, în ciuda schimbărilor de preferințe și în ciuda apariției altor festivaluri, reușind să devină o tradiție în viața clujenilor.

Orașul a fost împânzit cu afișe și panouri care anunță unul dintre cele mai așteptate festivaluri ale anului, cel care anunță sfârșitul verii. Septemberfest a ajuns anul acesta la două decenii de existență, iar, în timp, a ajuns să se înrădăcineze în spiritul clujean. Parcă, în Cluj, nici nu s-ar ști că începe toamna și frunzele încep să se aștearnă pe alei, dacă nu ar avea loc acest festival-tradiție pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”.

Un festival care a devenit tradiție

Ceea ce a început dintr-o „joacă” a unor studenți cu ambiții mari, a ajuns să fie un eveniment pentru care nu e nevoie de mare tam-tam. Clujenii îl știu, îl consideră parte din cotidian, îl consideră ceva atât de normal încât nu știu cum ar fi fără el. În luna septembrie mii de oameni se adună la Septemberfest să mănânce un mititel, să bea o bere, să schimbe o vorbă, ascultând muzică bună.


„Ne-am hotărât să facem festival de bere. Ne-am apucat, am vorbit cu cei de la Silva, ne-am dus prin târgul de vechituri să vedem cine vinde mici pe acolo, să vină și la festival. Fiindcă micii merg cu berea. Și am găsit noi vreo trei tarabe cu câte un grătărel de 50-60 de centimetri lungime, care au venit la festival. Și i-am chemat pe cei de la Pasărea Colibri să cânte. Am vorbit cu cei de la Celelalte cuvinte și ne-au adus ei o scenă. Era o scenă folosită la evenimente indoor, fiindcă nu se făceau evenimente în aer liber, deci nu era acoperiș. Evident că a venit ploaia. Am luat umbrelele de la berari, le-am pus pe scenă și cânta Pittiș sub umbrelă, ploua, iar lumea se distra”, povestește Vasile Matei, organizatorul Septemberfest.

Fiind primul eveniment de genul acesta în aer liber, clujenii au fost încântați, așa că organizatorii au decis să meargă mai departe, reușind astfel să ajungă la cea de-a douăzecea ediție.


Festivalul a evoluat odată cu publicul

Septemberfest a început ca festival al berii, în care soliștii cântau sub cortine improvizate. Acum a ajuns să aibă mai multe scene, să aibă o ofertă gastronomică mai diversă și un parc de distracții cu cele mai inedite atracții. Fiindcă piața s-a schimbat, a fost nevoie să se schimbe și Septemberfestul.

„În 2005 am cumpărat corturile fiindcă ne-am supărat pe vreme și am început să facem evenimentele cu concerte în cort. Și mai aduceam Compact, Bere Gratis, trupe care se pretau. Dar pe cei de la Voltaj îi lăsam afară, fiindcă la ei se adunau mulți oameni. Apoi ne-am dat seama că funcționează festivalul bine și cu trupe de coveruri. Așa că ne-am reorientat în direcția asta. De vreo 4-5 ani, festivalul merge puternic în direcția de Octoberfest, cu parc de distracții, cu mâncare diversă și muzică pe care toată lumea o știe și pe care să se simtă bine”, a adăugat Vasile Matei.


Așa că, acum, pentru cei tineri, pe malul Someșului a fost creat conceptul „By the River”, unde artiști de muzică electronică locali îi încântă pe clujeni.

„În ultimii doi ani am deschis o linie nouă, cu DJ și pe malul Someșului, avem o scenă mică, unde publicul cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani are muzica pe care o preferă. Și așa de bine a prins, încât anul acesta vom avea două scene”, a spus organizatorul.


By the River Stage – Pe malul Someșului aduce un aer nou și proaspăt festivalului Septemberfest prin prezența unei zone de chill-out, cu umbră, hamace, bere, freshuri și cafea, dar și muzică bună asigurată de DJ locali.

Festivalul va avea loc în perioada 6-9 septembrie pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter