monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Acuzaţii de discriminare în noul regulament de admitere la creşe. PSD: “Primarul Emil Boc s-a născut la Răchiţele, nu la Cluj-Napoca”

Ceartă între consilierii locali de la putere şi opoziţie pe noul regulament de înscriere în creşele clujene. O mămică a venit în Consiliul Local nemulţumită de faptul că în regulament, printre criteriile de departajare, există o prevedere privind vechimea neîntreruptă a domiciliului în Cluj-Napoca. Motiv pentru un consilier local PSD să îi atragă atenţia primarului Emil Boc că nici el nu s-a născut aici, ci în Răchiţele.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului Local s-a aflat şi proiectul privind noul regulament de înscriere la creşele din Cluj-Napoca. Nemulțumite de faptul că părinți din Florești sau Apahida își fac flotant pe Cluj ocupând astfel locurile în creșe, mămicile i-au cerut primarului Emil Boc schimbarea criteriilor de admitere în aceste instituții, iar rugămintea le-a fost ascultată.

Doar că în noul regulament există o departajare după vechimea domiciliului părinţilor în municipiului Cluj-Napoca: cu cât este mai lungă perioadă în care părinţii locuiesc în Cluj, cu atât punctajul este mai mare.

“Acest proiect este produsul unei solicitări venite din partea societăţii civile. În urma acestei solicitări şi a mai multor discuţii s-a creionat un proiect de regulament, care a fost supus dezbaterii publice, s-a organizat o dezbatere publică care a durat mai bine de trei ore şi în bună parte amendarea regulamentului care a fost pus pe site faţă de forma proiectului pe care o aveţi astăzi spre dezbatere este rezultatul includerii în forma finală a propunerilor rezultate din dezbaterea publică. S-a adunat tot ce s-a putut aduna ca expertiză pentru a oferi un regulament viabil, un regulament care să satisfacă solicitările societăţii civile. Acest regulament va sta la baza alocării pe viitor, nu pentru trecut, a locurilor începând chiar cele 80 de locuri care se vor finaliza în această toamnă. Primăra îşi menţine angajamentele de construcţie de creşe şi grădiniţe. Mai sunt două creşe în construcţie cu peste 280 de locuri în total”, a spus Emil Boc în debutul şedinţei.

La şedinţa de miercuri s-a prezentat şi Ramona Cotruş, o mămică recent întoarsă în Cluj-Napoca după mai multe luni petrecute în Spania, care a reclamat că aceste criterii din regulament sunt discriminatorii.

“Cât timp am locuit în Spania era total inadmisibil şi ilegal să fim discriminaţi în funcţie de naţionalitate. Nu se punea problema să fi discriminat în funcţie de vechimea în Cluj. Cum s-ar calcula această vechime? Vechime în acte? Înainte să plec eu am locuit în Cluj, majoritatea timpului în chirie, dar nimeni nu a înregistrat contractul la Finanţe. De data aceasta, am contractul înregistrat la Finanţe, dar plătesc o chirie mai mare pentru că am avut această pretenţie. Cum demonstrez faptul că am vechime în Cluj? Mă duc la facultate să cer actele sau contractele de muncă? Nu o să am pe buletin flotantul cu vechimea. Majoritatea mamelor nu îşi permit o creşă privată. Cred că este împotriva principiului egalităţii votarea acestei legi”, a spus aceasta.

Şi consilierii locali PSD au vrut să ştie care au fost motivele pentru care a fost ales criteriul neîntrerupt al domiciliului.

“Motivul pentru care s-a introdus acest criteriu, numai la balotaj, vechimea neîntreruptă în municipiului Cluj-Napoca este faptul că trebuia să avem în vedere situaţia actuală. În momentul de faţă, faţă de cererile depuse în anul curent noi avem insuficiente locuri. Necesitatea cea mai mare este a celui care are domiciliul în Cluj-Napoca şi nu a obţinut un loc în creşă vis a vis de solicitările părinţilor care nu îşi au domiciliul în Cluj-Napoca, au decât o viză de flotant. Am ales să facem o diferenţiere pentru că din experienţa la înscrierea în grădiniţe şi şcoli am văzut cât de uşor se obţine ori flotantul ori domiciliul pe raza municipiului Cluj-Napoca. Era nevoie să introducem un criteriu suplimentar, dar nu depunctare, doar la balotaj. Prin acest regulament nu rezolvăm fiecare problemă individuală, nicio legislaţie n-are cum să rezolve fiecare problemă individuală”, a susţinut viceprimarul Olah Emese.

Dan Morar (consilier local PSD) spune că unica soluţie este construirea de creşe.

“Este o eroare ce propunem astăzi. De ce un clujean care locuieşte de 2 ani are alte drepturi decât unul care trăieşte de 10 ani? Această ideea nefericită poate vă va duce la alte gândiri, poate veţi propune ca şi transportul public să fie accesibil doar clujenilor cu o vechime de 10 ani în oraş. Nu toţi ne-am născut în Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc s-a născut în Răchiţele. Unica soluţie e construirea de creşe. Sunt de acord că nu am în momentul de faţă o soluţie. Dar nu pot vota acest proiect discriminatoriu”, a comentat Morar.

Potrivit noului regulament, la punctaje egale se introduc criterii de departajare, după cum urmează:

După vechimea domiciliului părinţilor în municipiului Cluj-Napoca se va aloca punctaj pe vechimea neîntreruptă a domiciliului în municipiul Cluj-Napoca fiecărui părinte astfel:

Între 2 şi 4 ani – 1 punct
Între 4 şi 6 ani – 2 puncte
Între 6 şi 8 ani – 3 puncte
Între 8 şi 10 ani – 4 puncte
Peste 10 ani – 5 puncte

Pentru cei care au o vechime a domiciliului mai mic de 2 ani nu se acordă niciun punct.

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, în anul 2018, au fost disponibile 570 de locuri la creşă și s-au depus 1475 de dosare de înscriere. Din toamnă, peste 900 de copii vor rămâne pe dinafară din cauză că nu mai sunt locuri în creșe.