monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Prețurile produselor vor crește în următoarele trei luni

Managerii din industrie, construcţii, comerţ şi servicii anticipează că în această toamnă vor mări preţurile, pe fondul unor activităţi în dezvoltare, şi vor menţine sau chiar vor mări numărul de salariaţi, arată rezultatele unui sondaj publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit Mediafax, în cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendinţă de creştere, urmată de activitatea de fabricare a băuturilor şi de activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate. Iar pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni.


În construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei. Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi, iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creşterea moderată a acestora.

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice. astfel că şi volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creştere.


Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creşterea moderată a numărului de salariaţi şi creşterea moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Conform estimărilor din luna august 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni. În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi, iar preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate, mai arată sondajul INS.