Actualitate

Pesta porcină africană a ajuns la Cluj cu camionul. O firmă a fost închisă

Județul Cluj este în pericol să își piardă porcii, după ce DSVSA Sălaj s-a debarasat de un porc mistreț infectat cu pestă porcină, transportându-l la Protan Dej.

sursa foto Radio Constanta sursa foto Radio Constanta

Martin Mircea Adrian, directorul DSVSA Sălaj, a omis să îi avertizeze pe cei de la centrul de colectare al cadavrelor animale și pe cei de la DSVSA Cluj că le-au trimis un porc infectat cu pesta porcină africană.

Directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, a declanșat o anchetă pentru a stabili care au fost condițiile în care cadavrul porcului infectat a fost transportat la Dej și totodată a declanșat planul de măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului de pe cadavrul porcului mistreț, la alte animale, scrie ziardecluj.ro.


Mistrețul infectat, împreună cu alte cadavre animale, urma să ajungă în Ungaria la un centru de procesare și fabricare mâncare pentru animale.

„În cursul zilei de luni a fost declanșată o anchetă epidemiologică. S-au stabilit primele măsuri de profilaxie generală, urmare a verificărilor efectuate în unitatea de la Dej. S-au identificat containerul și recipientul în care este depozitat mistrețul respectiv. Unitatea a fost plasată sub măsuri restrictive sanitar-veterinare. Astăzi s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde, la nivel de județ s-au impus primele măsuri astfel încât să nu riscăm apariția de focare ale Pestei Porcine Africane, în județul Cluj”, a explicat directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu.


Ca urmare a "călătoriei” unui pui de mistreț infectat cu pestă porcină africană, de la Sălaj la Dej, Protan SA, singura firmă ce se ocupă cu eliminarea deșeurilor animale și incinerarea alimentelor necomestibile, a fost închisă.

Doctorul Nicolae Lapoș de la DSVSA Sălaj susţine că procedurile legale în acest caz nu au fost respectate. Deși cadavrul mistrețului trebuia să fie incinerat, până la rezultatele analizelor, leșul de porc a fost transportat la un laborator din Zalău. Probele analizelor au fost trimise la un laborator din Satu Mare, analize ce au confirmat prezența Pestei Porcine. Între timp, cadavrul a fost plimbat până la firma Protan SA Dej.


”Proba a fost pozitivă. Deci era categoric interzisă deplasarea sau transportarea cadavrului la o unitate ca Protan Dej. Ori aici, exact așa s-a făcut. Mai mult, porcul a plecat de la Dej la Protan Codlea (n.red județul Brașov la 350 de kilometri de Cluj)”, explică dr. Nicolae Lapoș.

DSVSA Cluj a dispus începerea unei anchete interne pentru a constata care au fost consecințele incompetenței de la Sălaj.


”A fost declanșată ancheta epidemiologică: s-au stabilit primele măsuri de profilaxie generală, urmare a verificărilor efectuate în unitate. Pe principiul trasabilității s-a identificat containerul și recipientul în care este depozitat porcul mistreț respectiv. Unitatea a fost plasată sub restricții sanitar-veterinare”, a declarat Ioan Oleleu, directorul DSVSA Cluj.

Au fost luate astfel, ”primele măsuri”, chiar dacă porcul mistreț infectat cu pestă porcină africană se află într-o călătorie îndelungată prin țară încă din data de 27 iulie. Pentru combaterea riscului de apariție a pestei porcine în județul Cluj, activitatea firmei Protan SA Dej a fost sistată. Acțiunile de ”profilaxie generală” urmează să acopere și județul Cluj, tocmai pentru a evita apariția pestei porcine.


Știau cei de la Protan SA Dej că porcul respectiv era infestat cu pestă porcină africană? Conform declarației lui Ioan Oleleu, acest aspect urmează să fie stabilit în urma anchetei care se află în desfășurare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter