monitorulcj.ro Menu
Actualitate

“100 de ani de cultură maghiară în Cluj”. Kelemen Hunor: Nu putem împărți trecutul, dar viitorul şi prezentul sunt comune

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, cu ocazia inaugurării unei expoziţii în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, că prin acţiuni culturale românii şi maghiarii se pot cunoaşte mai bine şi pot proiecta împreună viitorul.

"Scopul nostru este să arătăm în acest an contribuţia comunităţii maghiare la tot ce s-a creat în România în această perioadă de 100 de ani. De aceea, avem mai multe programe. Acest program de la Cluj este unul interactiv, de fapt este o expoziţie în care noi vrem să arătăm cel puţin 100 de întâmplări, poveşti despre Cluj, despre contribuţia noastră la cultura şi la viaţa Clujului. De aceea am pus doar 28 de tablouri, pentru că aşteptăm de la fiecare om, de la maghiari, de la români, de la saşi, de la evrei, toţi cei care trăiesc în acest oraş, poveşti, alte poveşti, poveştile oamenilor, dar şi ale unor instituţii care au avut o contribuţie esenţială în oraş şi în Transilvania", a spus preşedintele UDMR.

Potrivit acestuia, viitorul este unul comun, chiar dacă trecutul a fost diferit.


"Eu cred că prin aceste acţiuni, prin povestirea celor întâmplate în aceşti 100 de ani, ne cunoaştem mai bine. Poate este un alt fel de dialog, o alt fel de încercare de a ne apropia, români, maghiari, toţi cei care trăiesc în Cluj, fiindcă trecutul nu-l putem împărţi, dar viitorul şi prezentul sunt comune, trebuie să proiectăm împreună. De aceea, suntem convinşi că prin astfel de acţiuni, prin astfel de expoziţii, prin astfel de încercări putem să ne cunoaştem mai bine, putem să fim mai aproape unii de alţii", a adăugat liderul Uniunii.

Kelemen Hunor a participat, luni, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, la lansarea expoziţiei participative "100 de ani de cultură maghiară în Cluj". Expoziţia face parte din seria de programe iniţiate de UDMR, cu titlul "1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România", cu ocazia aniversării Centenarului.


Expoziţia a fost deschisă de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, de organizatorul principal al Zilelor Maghiare Clujene, Gergely Balazs, de directorul Operei Maghiare din Cluj Napoca, Szep Gyula şi de directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Tompa Gabor.

"Suntem o comunitate a României generatoare de valori" - este deviza expoziţiei prezentată în trei limbi - română, engleză şi maghiară - care are rolul de a reliefa realizările comunităţii maghiare din ultimii o sută de ani, în special contribuţia maghiarilor la trecutul şi prezentul oraşului.


“De la Kanyadi Sandor până la Kos Karoly, de la revista Korunk şi până la Teatrul Maghiar de Stat - sunt prezentate istorii pentru ca generaţiile care vor urma să le transmită mai departe, dar şi celor care nu au avut până acum ocazia să le cunoască”, transmite UDMR.