Actualitate

Se deschide "autostrada-muzeu" Gilău-Nădășelu. Podul peste Someș, finalizat după 5 ani – FOTO/VIDEO

După o rușine națională de care clujenii suferă de 5 ani de zile, lucrările la “ciotul” de 800 de metri din Autostrada A3, care trebuie să conecteze tronsonul Gilău-Câmpia Turzii de lotul-muzeu Gilău-Nădășelu este aproape finalizat, anunţă Asociaţia Pro Infrastructură.

Există mari şanse ca podul de peste Someş, un ciot de 0,766 km care trebuie să conecteze Autostrada A3 Gilău-Câmpia Turzii de "muzeul" de autostradă Gilău-Nădășelu, segment deja finalizat din luna noiembrie 2017, să fie gata până în septembrie, susțin reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Conform contractului, proiectul ar fi trebui să fie gata la finalul lunii august 2018. Valoarea de semnare a contractului este de 25,6 milioane lei fără TVA.


“Așa cum se vede din cea mai recentă filmare aeriană realizată în 15 august, s-a intrat în linie dreaptă pe șantierul mini-lotului de 766 de metri de la Gilău, parte din Autostrada A3, care va conecta de restul Autostrăzii Transilvania tronsonul Gilău-Nădășelu (8,7 km) finalizat încă din noiembrie 2017. Constructorul (Tirrena Scavi) a terminat refacerea pereului canalului în care s-au ridicat cele 4 pile și în prezent execută lucrări diverse: așternere straturi de asfalt, instalare parapete de protecție, taluzări, amenajare șanțuri/rigole. Dacă se menține ritmul, sunt șanse foarte bune ca la sfârșit de septembrie să fie totul gata. Cerem antreprenorului general și oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să rezolve din timp toate aspectele tehnice și birocratice pentru deschiderea traficului imediat după finalizarea lucrărilor. Sperăm să nu avem un nou episod din telenovela planeității și rugozității ca în cazul Autostrăzii A10 Aiud-Turda”, transmite API.

Podul lipsă peste Someș în zona Gilău este de fapt un viaduct deja parțial construit încă din vremea contractului cu Bechtel. Pentru finalizarea sa, Compania de Autostrăzi lansase în 2015 o licitație ce în cele din urmă a fost anulată. Licitația a fost, în cele din urmă, lansată abia în octombrie 2016, iar ofertele au fost depuse, într-un final, în 9 februarie 2017. Conform caietului de sarcini, după semnarea contractului termenul pentru finalizarea lucrărilor este de 10 luni.


Fără podul de 766 de metri, tronsonul de 8,7 kilometri de la Gilău la Nădăşelu, finalizat în 2017, ar fi inutil.

Deși vorbim de un tronson scurt de autostradă, acesta este unul destul de important pentru că vine în continuarea Autostrăzii A3 Câmpia Turzii - Gilău de la intersecția cu DN1, ocolește municipiul Cluj-Napoca prin partea de vest și se oprește aproape de localitatea Nădășelu într-o intersecție cu un alt drum național, DN1F spre Zalău și Satu Mare. Practic, A3 Gilău - Nădășelu va funcționa ca o centură în partea vestică a municipiului Cluj-Napoca.


În momentul deschiderii podului, şoferii vor putea circula de la Nădășelu și până la Câmpia Turzii pe autostradă. În total sunt 61,25 km din cei peste 400 ai Autostrăzii Transilvania.

abonare newsletter