Actualitate

Încep Zilele Culturale Maghiare. Care este costul festivalului și câți sunt bani publici?

Zilele Culturale Maghiare, unul dintre cele mai de amploare evenimente care se desfășoară anual la Cluj-Napoca ajunge în acest an la cea de-a IX-a ediție.

Ediția din acest an a Zilelor Culturale Maghiare va avea loc în perioada 19-26 august și va cuprinde zeci de evenimente. Costurile organizării unui festival care se desfășoară timp de opt zile în diferite locații din Cluj-Napoca. Majoritatea activităților vor fi concentrare pe aniversarea a 575 de ani de la nașterea regelui Matei Corvin.

„Sărbătorim în acest an 575 de ani de la nașterea regelui Matei Corvin. Fără nicio exagerare, vorbim despre cel mai cunoscut personaj istoric al Clujului, de care putem fi mândri cu toții, indifferent de etnie. Tototdată sărbătorim 450 de ani de la programarea libertății confesionale de lângă Cluj, de la Turda”, a explicat Gergely Balász, fondator al Zilelor Culturale Maghiare.


Ca în fiecare an, organizatorii și-au propus ca acest festival să arate valorile culturii maghiare și să devină o punte între etnii, între clujeni, între toți oamenii de pretutindeni care vin annual la Cluj pentru acest eveniment.

Sute de activități în opt zile de festival


Anul acesta, în cele opt zile de festival, vor avea loc 630 de programe, care se vor petrece în centrul orașului.

Anul acesta am reusit sa atragem un nr de 630 de programe care se vor desfadura in 8 zile de festival. Avem o veste buna pentru cei care sr misca prea greu. Anul acesta ne întoarcem in centru. Yoate locatiile de desf vor fi in jurul pietei unirii. Avem 50 de programe care il evoca pe regele matia care vor fi orgsnizare in diferite locatii, far foresc sa accebtuzez o masa rotunda care va avea loc in curtea castelului banffy cu particuparea unor istorici romani. Gala de deschidere va evoca tot regele matia se va desfadurs in lb maghiara la opera fe stat.


„Avem o veste bună pentru cei care se mișcă mai greu. Anul acesta ne întoarcem în centru. Toate locațiile de desfășurare a activităților vor fi în jurul Pieței Unirii. Avem 50 de programe care îl vor evoca pe regale Matia, care vor fi organizate în diferite locații, dar doresc să accentuez o masă rotundă care va avea loc la Castelul Banffy, în curtea Muzeului de Artă, cu participarea unor istorici români. Gala de deschidere îl va evoca tot pe regele Matia și se va desfășura în limba maghiară la Opera Maghiară de Stat”, a spus Szabó Lilla.

De asemenea, curtea Muzeului de Artă va găzdui o serie de evenimente culturale și va funcționa ca o curte a berii artizanale, pentru a fi promovată și cultura berii.


Din anii precedenți, publicul era obișnuit ca în grădina cu ruine să participle la o tabără medievală. Anul acesta însă organizatorii promit o ofertă mult mai bogată în ceea ce privește activitățile din epoca medievală.

În acest an s-au adăugat și trei locații noi, Palatul Urania, H33 Social Innovation Club, care vor desfășura expoziții de artă contemporană, dar și Casa Libertății de pe Bulevardul 21 decembrie, care a fost deschisă publicului în luna iulie a acestui an, unde vor avea loc tururi ghidate, pentru ca festivalierii să vadă comorile ascunse între aceste ziduri.


Pe strada M. Kogălniceanu se va desfășura un târg de artizanat și un târg de carte, iar strada Potaissa va devein strada vinului de miercuri pănă duminică. Cei pofticioși vor putea merge în parcarea universității, unde vor putea gusta mâncare tradițională ungurească.

Muzică pentru toate gusturile

Piața Unirii va găzdui câte două concerte în fiecare seară, însumând în total 35 de concerte în toate cele trei scene în aer liber. Concertele vor avea muzică pentru toate gusturile, de la muzică tradițională popular până la muzică alternativă, rock și chiar muzică istorică.

„Concertul orchestrei Budapest Gipsy Orchestra, Orchestra celor 100 de țigani este unul dintre cele mai așteptate momente artistice, care va avea loc în Piața Unirii duminică, 26 august. Pentru a doua oară, 100 de interpreți vor urca pe scena clujeană și vor oferi un spectacol care va fi gustat de toți clujenii, nu doar de maghiari”, a spus Sánta Levente, directorul de producție.

Clujenii aleargă pentru promovarea istoriei

De asemenea, în acest an va avea loc o activitate în premieră, pentru cei mai sportivi, cu scopul de a promova o legendă clujeană.

„Vom organiza un concurs de alergare pe străzile Kogălniceanu, Barițiu, respective Eroilor și strada Universității. Vor fi 3 curse, una de 1,5 km, alta de 5 și una de 10 km. Concursul de numește Donathon, de la legenda ciobanului Donath, care în secolul 17 a salvat orașul de un atac al turcilor, anunțând atacul lor din timp. De legenda aceasta încercăm să ne amintim și îi așteptăm pe clujeni să alerge alături de noi”, a adăugat Gergely Balász.

Premiera in cadrul zilelor.. Vom organiza un concurs de alergare pe strada kog, baritiu respectiv eroilor si strada universitarii. 3 curde, una de 1 km jumate una de 5 si una de 10 km. Concursul de numeste Donaton, de ka legenda ciobanului donath care in sec 17 a sakvat orasul de un atac al turcilor, anuntand din timp. De legenda aceasta incercam sa ne amintim si ii asteptam sa alerge alături de noi- balasz

Costul festivalului

Potrivit organizatorilor, bugetul din acest an nu este foarte diferit față de cel a ediției precedente, undeva la 420.000 de euro. Dintre aceștia, 100.000 de euro provin de la municipalitatea clujeană și Consiliul Județean Cluj. O treime din buget este asigurat de la autoritățile din Ungaria, iar restul de la firme private din oraș și nu numai.

abonare newsletter