monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Încep Zilele municipiului Turda. Ce poți face în cele trei zile de festival

Zilele municipiului Turda (ZMT) debutează vineri, 17 august, cu proiecții de film în Salina Turda, expoziții și târguri, dar și cu concerte susținute de Holograf și Cristi Minculescu.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc vineri, 17 august, de la ora 10.00 la Primăria Turda în Sala Mare.

Tot de la ora 10.00, turdenii pot intra la Muzeul de Istorie (intrare gratuită în perioada 17-19 august în intervalul 10.00-17.00) sau pot vizita mai multe expoziții (de biciclete sau mașini) în centrul orașului în zona pietonală.


În Parcul Central, de la ora 10.00 cei mici au propriul lor parc de distracții care vine cu tiroliană, topogan, escaladă, trenuleț sau mașinuțe electrice sau pot participa la ateliere (re)creative și divertisment, căsuța cu povești, povești animate cu marionete sau statui vivante. În fiecare zi, în această locație vor avea loc spectacole pe scenă între orele 12.00 și 15.00.

În Parcul Central se va mai organiza și un târg de produse tradiționale (miere, uleiuri, lavandă, brânzeturi, produse din carne, băuturi, turtă dulce).


Tot în Parcul Central, Asociația Columbofilă Porumbelul va prezenta 20 de rase diferite de porumbei, găini și iepuri de rasă.

De la ora 11.30, în zona pietonală și în Parcul Central va avea loc Carnavalul ZMT, eveniment organizat în premieră.


De la 11.30 în Parcul Central va debuta festivalul de bucătărie turdeană (bucătărie tradițional românească, meniu specific zonal).

Tot vineri, de la ora 13.00 în Salina Turda va avea loc o proiecție de film (capacitate 174 de locuri). Intrarea va fi liberă pentru clienții Salinei.


Seara de vineri se va încheia cu concerte susținute de Cristi Minculescu, Valter și Boro (ora 21.15) și Holograf (22.15). Intrarea la concerte este liberă.

Cea de-a doua zi de festival, sâmbătă, 18 august, debutează la ora 7.30 cu vizitarea Castrului Roman și Turda văzută din balon, dacă condițiile meteo vor permite.


La ora 10.00, în Sala Mare de la Primăria Turda va avea loc lansarea de carte a lui Ioan Bembea “Preotul Ioan Opriș Martir al Neamului”, iar de la ora 10.15, cuplurile care au împlinit 50 de ani “se recăsătoresc” în prezența primarului Cristian Matei.

De la ora 10.00 în Parcul Central va avea loc parade mașinilor de epocă, iar la Muzeul de Istorie producătorii locali din Turda organizează un târg de creații hand made și suveniruri.

De la ora 12.30 la Teatrul “Aureliu Manea” va avea loc Gala premiilor ZMT (șefi de promoție, olimpiadele județene, olimpiadele naționale, olimpiadele international, concursuri sportive, muzică și dans și 10 pentru Turda).

De la ora 19.00 în curtea Muzeului de Istorie va avea loc concertul celor de la FUNKorporation, iar la Lapidarul Roman Muzeu o degustare de vinuri.

Seara se va încheia cu concertele celor de la 3 Sud Est (ora 20.00), Connect-R (ora 21.00) și Carla’s Dreams (ora 22.00). Intrarea este liberă.

La ora 21.50 va fi lansat filmul oficial al orașului, Turda – Poartă către inima Transilvaniei.

Ziua de duminică, 19 august, începe cu Sfințirea Mănăstirii Mihai Vodă. De la ora 14.00, în Parcul Central se vor distribui 1200 de porții de mâncare participanților la eveniment.

De la ora 17.30 pe scena din centru vor urca Dan Puric, Sava Negrean, Veta Biriș, Grupul Obârșia și Adda (ora 21.30).

Zilele municipiului Turda se vor încheia cu un show special de lasere (ora 22.15), spectacol de artificii și tunuri de confetti (ora 23.30).