Actualitate

Oficial, nu se mai emit carduri Bike Sharing

Primarul Emil Boc a recunoscut oficial că nu se mai emit carduri pentru biciclete după ce municipalitatea a eliberat 15.000 de astfel de carduri la doar 500 de biciclete.

“Nu se mai eliberează carduri pentru biciclete. S-au eliberat 15.000 de carduri raportat la cele 500 de biciclete care sunt. A fost o apreciere dată din partea specialiștilor pentru a putea fi un număr suficient, dar în același timp să poată funcționa Bike Sharing-ul, să se găsească biciclete. La 500 de biciclete, 15.000 de carduri s-au apreciat că sunt deocamdată suficiente emise. Dacă se emit mai multe există riscul să nu găsești biciclete. Stăm să facem o evaluare, dacă specialiștii ne vor spune că mai pot fi emise după ce se pun în computer și se analizează datele de utilizare, mai emitem. Evident, ne pregătim să trecem la etapa bike sharing 2 ce înseamnă achiziționarea și a altor biciclete și a altor spații care să fie în oraș. Proiectul va continua, el nu se va opri, dar într-adevăr astăzi nu mai emitem carduri până nu facem această analiză să vedem dacă mai putem emite”, a comentat Boc miercuri la un post de radio.

Despre proiectul Bike Sharing 2, Emil Boc vorbește încă din septembrie 2017. El spunea atunci că finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, iar implementarea acestui proiect se va face în următorii 10 ani şi va costa 10 milioane de euro.


În noiembrie 2016, cu 3 ani întârziere, Primăria Cluj anunţa finalizarea proiectului Bike Sharing. Dacă iniţial, la momentul semnării proiectului, valoarea contractului era de 2,6 milioane euro, după trei ani întârziere costurile au ajuns la suma de 3,1 milioane euro. În momentul de faţă, pistele pentru biciclete sunt doar de formă, multe din ele fiind amenajate pe trotuare astfel că pietonii circulă nestingheriţi pe ele, iar şoferii îşi parchează maşinile fără jenă pe piste.

Proiectul Cluj Bike, inaugurat oficial în noiembrie 2015 este departe de a fi funcţional la capacitate maximă. A fost închis în decembrie 2015, pentru mentenanţă, la nici o lună de la deschiderea oficială, ca să fie redeschis în martie 2016. La câteva săptămâni de la repunerea în funcţiune a bicicletelor, clujenii s-au plâns de proasta funcţionare a sistemului de bike-sharing şi au semnalat numeroase defecţiuni. În primul rând, multe staţii sunt offline şi nu pot fi folosite bicicletele din standuri.


Prin acest proiect au fost instalate 50 de staţii self-service de biciclete, din care 44 în Cluj-Napoca şi 6 în Apahida şi Floreşti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter