Actualitate

Locuitorii comunei Florești sunt îngrijorați că vor rămâne fără puținul spațiu verde pe care îl au

Din lipsa spațiilor verzi din comuna Florești, mulți floreșteni foloseau zona Poligonului pe post de zonă de recreere. În ultimele săptămâni însă, camioane întregi cu moloz și pietriș au fost aduse în zonă. Locuitorii comunei sunt îngrijorați că vor rămâne și fără această zonă unde mai pot să își scoată copii de printre blocuri, fără a merge până în Cluj-Napoca.

Părculețe fără verdeață


Problema lipsei spațiilor verzi și de recreere în Florești este una îndelung discutată de ani de zile. Părinții de cele mai multe ori își duc copiii până în Cluj-Napoca fiindcă, deși există parcuri pentru micuți în comună, acestea nu sunt umbrite, iar părinților le este teamă să îi lase pe cei mic ore întregi în soare, pentru puțină distracție.
„În cazul în care cauți un parc cu umbră, nu este. Asta am căutat și eu de nouă luni încoace. Este la Poligonului, dar acolo trebuie să duci tu leagănul”, a spus Georgiana, o floreșteancă.
Părculețe sunt împrăștiate prin comună, însă lipsa spațiului verde este resimțit de către floreșteni.
„Pe strada Someșului este părculeț de joacă pentr copii. Adică snt leagăne, tobogane, băncuțe... dar nu este umbră deloc sau un pic de spațiu verde”, a spus Cori Daniciuc, o altă locuitoare a comunei.



Zona Poligonului, loc cu verdeață, acoperită de moloz și pietriș


Floreștenii se mai refugează pe strada Tăuțiului, unde este amenajat un părculeț cu câțiva copaci, în zona fostului Poligon. Însă, pe lângă că este mic spațiul, în urma Târgului de Crăciun care s-a desfășurat în iarnă, acolo au fost abandonate căsuțele comercianților.
De asemenea, în ultima lună, zeci de camioane încărcate cu moloz și pietriș au fost depozitate în zonă, iar floreștenii se tem că vor rămâne și fără puțina zonă verde pe care o mai au.
„Cred că au fost aduse peste 100 de remorci împrăștiate pe un hectar de spațiu verde. Este un mic deșert între blocuri/case. Imaginea este dezonaltă. Ultimul spațiu verde rămas în zonă se transformă pe o parte într-un mic deșert, pe de altă parte în mlaștină. De când a fost depozitat molozul, apa nu se mai scurge în pământ și efectiv băltește. Sunt oameni care traversează zona fostului Poligon pentru a ajunge acasă sau în stația de autobuz. Acum trebuie să treacă pe acolo și rămân împotmoliți”, a zis Cristi, un alt locuitor al comunei Florești.



Fostul Poligon, predat administrației locale pentru crearea unei zone de agrement


În urma Hotărârii nr.734 din 05.10.2016, imobilul care se afla în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale a fost transmis în domeniul public al comunei Florești, județul Cluj.
În textul hotărârii este specificat că terenul „se va utiliza în vederea înfințării unor spații de recreere, locuri de joacă și spații pentru activități sportive, în termen de 5 ani de la preluarea imobilului, însă se tem că va fi altceva construit în loc.
„Primăria Florești folosește foarte mult sintagma Centru Cultural, Bază sportivă și de Agrement, Florești”. Pune mult accent pe termentul agrement care este interpretabil și că a fost oligată prin această donație să facă un centru cultural sau o casă de cultură. Dar, în hotărârea de guvern este precizat spații de recreere, locuri de joacă și spații pentru activități sportive. Eu nu sunt jurist de profesie, dar mi se pare că intenția Guvernului nu era să betoneze Poligonul, cu atât mai puțin să fie transformat într-un deșert”, a adăugat Cristi.
Îngrijorați de situația zonei, mai mulți floreșteni au încercat să afle ce urmează să se întâmple în zona respectivă, însă întrebările lor au rămas fără răspuns. Însă, reprezentanții primăriei spun că acel moloz și pietriș vor fi folosite pentru a îndeplini condițiile impuse în horătârea guvernamentală.
„Pământul care s-a depozitat acolo va fi folosit la drumurile care vor deservi obiectivele pe care ni le propunem acolo. Este și o zonă de agrement și un centru cultural multifuncțional”, a declarat Bogdan Pivariu, viceprimarul comunei Florești pentru Monitorul de Cluj.


 

Etichete: floresti
abonare newsletter