monitorulcj.ro Menu
Actualitate

POZA ZILEI. Urmele furtunii de anul trecut încă se văd la Valea Drăganului

În urmă cu aproape un an de zile, în septembrie anul trecut, o furtună de doar câteva minute a dat peste cap viețile a mii de oameni. Cu toate că, poate, unii au uitat, natura încă simte efectul devastator. La Valea Drăganului, copacii căzuți, parcă într-un cimitir, rămân mărturie a ceea ce s-a întâmplat.

În data de 17 septembrie a anului trecut, o furtună a devastat întreaga țară. Oameni morți, case distruse, păduri întregi culcate la pământ. În județul Cluj, cele mai mari probleme au fost în Huedin și la Valea Drăganului.
Sătenii din Valea Drăganului au rămas fără curent și fără acoperișuri. Copacii au căzut pe case, stâlpi de înaltă tensiune s-au rupt și totul s-a întâmplat în doar câteva minute. Unii oamenii au fost surprinși departe de case și au fugit să își salveze viața.
Deși vântul puternic a ținut doar cinci minute, multe persoane au rămas fără munca lor de o viață, fără un acoperiș deasupra capului și au fost nevoiți să apeleze la mila vecinilor ca să aibă un loc unde să doarmă peste noapte.
Vijelia a blocat și drumul spre Barajul Drăgan-Floroiu. Zeci de copaci căzuți au făcut imposibil accesul spre stațiune. Echipele au intervenit în cel mai scurt timp în frunte cu prefectul județului. Echipaje de la Drumuri Județene, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și Salvamont au muncit până dimineață pentru eliberarea drumului.
Oamenii și-au reparat casele cum au putut, au depășit o altă greutate a vieții. Însă copacii doborâți de furtună nu au putut fi ridicați și au rămas așa, ca o mărturie.